KAD SE TOLERANTNI IZRUGUJU Čije frizure ne mogu biti smiješne?

Bijeg iz civilizacije. Kad je već Zagreb postao prevelik da, ni na desetak ljetnih dana, više ne može pobjeći sam od sebe, pobjegao sam ja iz njega, željan praznine u prometu i pogledu. S Dankecom na gruntu kod Dudeka, u dovoljnoj ne-blizini Zagreba. Ipak, nedovoljno daleko za potpuni bijeg…

– Hej, Vilko, hoćeš opet o »veselim političarima«, kak si i u prošlome broju »Koncila«? – iznenađuje me načitanošću Dudekov »sused Krešo«, držeći u rukama neke desete novine. – Ti si o našima, a ovi stranjski političari su još bolji, daj vidi kak je smiješan ovaj britanski Boris! Kak je porinul nos u sladoled na ovoj sliki, ha, ha! A tu, gleda »ukriž«, poglečte ovdje, zinul kak da bu ćevape i hamburger skup utrpal u čubu. A tek zurka, i taj na glavi ima ćubu, gnijezdo kak’ i američki predsjednik! Evo ih tu obojice, ha, ha, kak su izobličeni, bolj’ su raskuštrani neg’ moje kokoši!

– »Od čube do ćube«, ukratko, nigdje normalne slike. A ti, Krešica, ti se još rugaš ljudima, ha? – opominje ga prijateljski Dudo.

– Je, pa kad… – sliježe Krešo ramenima – evo, i novinari su napisali za Borisa da je »klaun«, »kraljičina luda«, »europski Trump«… Moraš se smijat, kad su »opičeni« i tak smiješni!

– Smješniji od »euro-teturavka« koji pod alkoholnim parama sapliće samoga sebe, nosi rasparene čarape i pred kamerama štipka za riti kolege političare po briselskim hodnicima?? – ubaci mu se Dankec. – Smješniji od političarke koja ima tikove kao da su joj se ispraznile baterije? Ali njih baš ne ćeš naći, u medijima, kako im se rugaju… Kako to? Američkom se predsjedniku rugaju i što ima »premladu« ženu, jer valjda im je puno prirodniji i manje smiješan predsjedničić koji oženi gospoju koja mu može biti mama, a možda i je?! Ali, daj se pokušaj narugati tim drugima, pa ćeš proći kao i oni koji su se podsmjehivali austrijskoj bradatoj Barbiki na Euroviziji, pa bili osuđeni da su »natražni«, »zatucani«, »homofobni«…

– Je, tako vam je to kad se podruguju »tolerantni«. Kad se oni rugaju, onda je netko smiješan i samo zbog debljine, nosa ili frizure, a kamoli stavova… – prozborih i ja, u dubini ćelave glave zavidan svima s fazanskim frizurama. – Imamo i mi naše »boriseke« i »trumpleke« kojima se slobodno ruga, docrtava i Hitlerove brčiće i magareće uši, a da sve i dalje bude »fina« ironija i »smiješna« satira. Jer, zna se dokud danas ide satira. Do one najtanje, običnim smrtnicima nevidljive crte iza koje se počneš rugati njima: tolerantnima, inkluzivnima, liberalnima, socijalnima, otvorenima, kooperativnima, naprednima, kompromisnima, progresivnima i kako si još sve ne tepaju ti pijetlovi novoga, perfidnoga globaliziranog jednoumlja po kojem smo svi koji ne mislimo poput njih automatski mrzitelji, rasisti, ksenofobi, homofobi ili u blažoj verziji »samo« klaunovi, natražnjaci, pobožnjaci, »konzerve«… Uglavnom, takvi da nemamo pravo narugati se njima jer je to automatski »govor mržnje«, netolerancija i ugrožavanje nekih prava za koja nismo ni sanjali da postoje!

– Uh, kako si »zabrijao«, srce će te, kaj ti je došlo? – pogleda me Dudo zabrinuto kao da ćemo tog časa (bez prava glasa) uvesti euro, pa me trkne pod sedmo rebro i namignu. – Hajde, diži se! Idemo vidjeti Krešine kokice, pa se tamo mirno i dosita rugati, čak i gazdaricama kokošinjca koje su prve po redu za kljucanje!