KADA JE PRAVI TRENUTAK ZA PRVI MOBITEL? Djeci mlađoj od 18 mjeseci u rukama ne bi trebali biti pametni uređaji

Foto: Shutterstock

Djeca od najranije dobi s mobitelima u rukama? Postoji li netko tko još nije vidio takav prizor? Slično su pitanje postavili i stručnjaci koji djeluju u sklopu projekta »Obitelj i mediji« i roditeljima predstavili korisne posljedice, ali i moguće štetnosti prekomjerne upotrebe digitalnih uređaja.

Stručnjaci iz Američke pedijatrijske akademije predlažu i da se odrede dijelovi dana koji će biti apsolutno oslobođeni od pametnih telefona. To može biti obiteljski ručak, večera, obiteljsko gledanje filmova

Danas postoje brojne aplikacije koje su prilagođene djeci, kao što su aplikacije koje omogućavaju učenje stranih jezika ili vježbe za razvijanje logičnoga zaključivanja i povezivanja. »Da bi tehnologija bila korisna, a ne štetna, odrasli moraju promisliti na koji način daju tehnologiju svojoj djeci. Roditelji moraju odolijevati iskušenju da se djeci daju razni ekrani prije nego što je to uopće primjereno njihovoj dobi. Primjerice, djeci se tehnologija ne smije davati samo da bi im se odvukla pozornost od njihova uobičajenoga ponašanja, koje ponekad uključuje i negodovanje i plakanje«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija« te posebno upozoravaju: »Kada upotreba tehnologije postane nekontrolirana, djeca ulaze u rizik od psihološke izolacije, ali i zdravstvenih posljedica kao što je slabljenje vida zbog utjecaja elektronike.«

Iz »Obitelji i medija« naveli su i nekoliko savjeta koje preporučuje Američka pedijatrijska akademija. Ne postoji dobar razlog zbog kojega bi se djeci mlađoj od 18 mjeseci uopće trebalo dati u ruke bilo kakav pametni uređaj, upozoravaju američki pedijatri. Ako roditelji djece između 18 i 24 mjeseca daju određene uređaje, trebaju biti uz djecu u vrijeme upotrebe tehnologije. Nadalje, savjetuju američki stručnjaci, djeca od dvije do pet godina ne bi trebala biti uz mobitele više od jednoga sata u danu. Napose stručnjaci iz Američke pedijatrijske akademije predlažu i da se odrede dijelovi dana koji će biti apsolutno oslobođeni od pametnih telefona. To može biti obiteljski ručak, večera, obiteljsko gledanje filmova… I u kućanstvu trebaju postojati »zone« u koje ne trebaju ulaziti pametni telefoni, kao što su spavaće sobe.

Barem jedan sat u danu provodi 26 % djece mlađe od dvije godine svakoga dana uz pametne telefone. Svako sedmo američko dijete mlađe od godine dana uz pametne tehnologije provodi najmanje jedan sat u danu.