KAKAV JE ODNOS VRTIĆKE DJECE I MARIJE? »Ne treba se bojati učiti dijete da ima nebesku Majku i zemaljsku majku«

Foto: Arhiva DV sv. Male Terezije

Jedna od najljepših slika koje se mogu vidjeti u crkvenom životu slika je djece okupljene oko nebeske Majke Marije. Sklopljene ručice i blagi pogled uprt u Marijin kip ili sliku odišu mirnoćom. Kako to djeca vide Mariju, što misle o njoj? Mogu li ona uopće do kraja shvatiti njezin lik? Za Glas Koncila s. Lidija Vuksanović, pedagoginja u Dječjem vrtiću svete Male Terezije na Vrhovcu u Zagrebu, koji vode karmelićanke Božanskoga Srca Isusova, podijelila je primjere i savjete za upoznavanje djece s Marijom te pobliže upoznala s radom vrtića i molitvama vrtićke djece, a svoja razmišljanja i način na koji vide Mariju u razgovoru sa svojim majkama podijelila su djeca iz vrtića na Vrhovcu i podružnice u Strmcu koje vodi ta redovnička zajednica.

Dvije majke?

Isusovim riječima apostolu Ivanu »Evo ti majke« Marija je postala majka cijelomu ljudskomu rodu te ju se upravo zato naziva nebeskom Majkom. Ostaju li djeca zbunjena kada im se kaže da imaju dvije majke, jednu na nebu, a jednu na zemlji? Redovnica Vuksanović napominje da djeca posjeduju kapacitet za maštu i imaginaciju te mogu zamisliti sliku Marije kao nebeske majke, jasno, ako im se ona prikaže na njima blizak i razumljiv način – na primjer kroz priče i slikovnice.

»Dijete je otvoreno transcendentnomu i religioznosti, ne treba se bojati učiti ga da ima nebesku Majku i zemaljsku majku«, rekla je s. Lidija i dodala da je djeci to shvatljivo jer »imaju sposobnost čuđenja i divljenja«. »Djetetu mašta, intuicija, znatiželja i spontanost omogućuju stvaranje autentičnoga odnosa s Bogom. Djeca brzo usvajaju činjenicu da imaju zemaljsku i nebesku Majku«, rekla je.

Da dijete može pojmiti što znači nebeska majka Marija potvrđuje i sama Blažena Djevica Marija. »Nije li se ona ukazala djeci i u Lurdu i u Fatimi, La Salettu…? Djeci je povjeravala najveće tajne. Djeca ju prepoznaju očima srca i zato je lako približiti im Mariju kao nebesku Majku«, rekla je redovnica.

Katolički vrtić odiše Marijinom prisutnošću

»Dijete igrom doživljava i upoznaje temeljne poruke evanđelja. Program katoličkoga vjerskoga odgoja djece predškolske dobi donosi polazište za upoznavanje Marije«, rekla je pedagoginja Vuksanović. Marijanski blagdani, posebno u svibnju i listopadu, ali i svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, izvrsne su prigode za upoznavanje djeteta s Marijom.

»Dijete čiji se roditelj zaustavi pred Marijinim kipom na našem vrtićkom stubištu, dodirne ga u znak pozdrava i blizine ili uči dijete da Mariji pošalje ‘pusu’, čini to i osobno kad tijekom dana prolazi stubištem«, rekla je pedagoginja s. Lidija Vuksanović

Djeca Katoličkoga vrtića sv. Male Terezije njeguju posebnu povezanost s Marijom, a sugovornica otkriva kako se ona očituje u prostorima vrtića: »U središtu sobe dnevnoga boravka nalazi se vjerski kutić u kojem je uz križ i Marijina slika ili kip. Zajedničko okupljanje u kutiću prigoda je za upoznavanje Marije, ali djeca se u njemu rado i sama zaustavljaju: čitaju slikovnice i dječju Bibliju te sama uređuju taj prostor. Rado uče i pjevaju pjesme Mariji, vole pjesme s pokretom, poput ‘Marijo, o Marijo’, ‘Evo nas pred tobom, Marijo’, ‘Zdravo, Kraljice Mira’… Na stubištu koje vodi do vrtića nalazi se Marijin kip pred kojim se djeca često zaustavljaju, pjevaju, žele obradovati Mariju cvijećem koje su napravili ili ubrali…« Slično je i na vrtićkom dvorištu. »Jedan dječak svako jutro kad iziđe iz automobila prije ulaza u vrtić ode do špilje i pozdravi Mariju. Njegova molitva srca ostaje skrivena, ali odnos je izgrađen.«

Još jedan način upoznavanja djece s Marijom koji spominje pedagoginja jest dramatizacija biblijskih tekstova, posebno onih o Isusovu rođenju te svadbi u Kani. U dječjem vrtiću sv. Male Terezije odgojitelji i sami osmišljavaju aktivnosti i sadržaje kao što su slagalice s Marijinim likom te labirint »srcem do Marije«.

Djeca uče po primjeru

Upoznavanje djece s Marijom ne ostaje samo na razini vrtića. Ono se nastavlja unutar obitelji, ili bi se barem trebalo. Često se za djecu kaže da upijaju sve oko sebe kao spužve, a doba djetinjstva izvrsno je i za upijanje marijanskih pobožnosti i priča o Mariji. Dijete će, tumači katolička pedagoginja, najbolje učiti po modelu, odnosno primjeru svojih roditelja, baka i djedova, odgojitelja. Drugim riječima, tko izgrađuje svoj odnos s Marijom, tu ljubav može prenijeti i na svoje dijete. »Dijete čiji se roditelj zaustavi pred Marijinim kipom na našem vrtićkom stubištu, dodirne ga u znak pozdrava i blizine ili uči dijete da Mariji pošalje ‘pusu’, čini to i osobno kad tijekom dana prolazi stubištem«, primjer je koji je navela redovnica.

Mnogi će se roditelji vjerojatno zapitati kako još konkretnije dijete učiti povezanosti s Marijom. »Roditelji u svetcima, svojim roditeljima, bakama i djedovima nalaze nadahnuća kako dijete učiti povezanosti s Marijom. Mogu hodočastiti Mariji sa svojom djecom u njezina svetišta kojih u našoj domovini imamo zaista mnogo. Tako ih učimo ljubavi prema njoj. Nadalje, djeca susreću u crkvama i na hodočašćima križni put. Mariju im se može približiti kao Majku koja je bila uz Isusa kad mu je bilo teško, koja ga nije ostavila, pa tako ni nas nikada ne ostavlja. Djeca suosjećaju s onima koji trpe, lako se uživljavaju u situaciju i upravo su to trenutci kada im se Marija može približiti kao dobra, brižna Majka.«

Svoja razmišljanja i način na koji vide Mariju u razgovoru sa svojim majkama podijelila su djeca iz vrtića na Vrhovcu i podružnice u Strmcu koje vode karmelićanke Božanskoga Srca Isusova
DJEČJA »TEOLOŠKA« PROMIŠLJANJA
Petogodišnji Ivan i Rita te šestogodišnja Eva svojim su majkama odgovorili na nekoliko pitanja o Mariji. Kao i svi dječji odgovori, i njihovi su posve iskreni te ih je neizbježno prenijeti onako kako su izrečeni. Upravo u njihovim odgovorima pronalaze se pravi primjeri jednostavnosti, spontanosti i mogućnosti razumijevanja Marije, o kojima je govorila s. Lidija Vuksanović.

 

Ivan (5): »Marija baci svoje moći i onda me one čuvaju«

Znaš li tko je Marija? Isusova Majka i naša mama. Kako to da ti na zemlji imaš jednu mamu, a drugu na nebu?
Tako što je Marija svemoguća mama, ona je tamo gore i od tamo me čuva, a ti si obična mama koja je tu dolje.

Kako ti zamišljaš Mariju?
Da ima neku smeđu kosu, bijeli ogrtač, plavi plašt, a roba joj je bijela. Onako kao na slici!
Što je Marija radila s Isusom?
Igrala se, grlila se s njim i to je to.

Što ti misliš kakva je Marija bila?
Dobra mama, slušala je Boga.

Kako tebe Marija čuva s neba?
Tako što baci svoje moći i onda me one čuvaju.

Koje molitve najradije moliš Mariji?
Onu koja je jako dugačka.

Anđeo Gospodnji?
Da!

Jesi bio u nekom marijanskom svetištu?
Mislim da jesam! U Međugorju i Mariji Bistrici.

Imaš neku najdražu marijansku pjesmu?
Da.

Koja je to?
Kao Marija.

Rita (5): »Marijo, o Marijo, o kako lijepa si!«

Tko je Marija?
Mama od Isusa.

Kako se ti moliš Mariji?
U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen. Zdravo, Marijo, milosti puna…

Znaš li još neku molitvu Mariji?
Ne.

A kako ono mama moli, s čim moli?
Krunicu.

Što ti znaš o Mariji iz nekih priča?
Da je rodila Isusa i da su otkrili da je trudna.

A tko joj je to rekao?
Anđeo Gabrijel.

Što joj je on sve rekao?
Da će biti trudna i roditi Isusa.

Znaš neku pjesmicu o Mariji?
Ne znam.

Ma sigurno znaš, neku koju baka pjeva na misi, možda onu koja ide: »zvijezde sjaju oko tvoje glave«…?
Da! Tu znam, to sam htjela reći (nastavi pjevati: Marijo, o Marijo, o kako lijepa si…).

Što ti je najljepše kod Marije?
To što je rodila Isusa.

Eva (6): Kod Marije mi je najdraže pjevanje

Znaš li ti tko je Marija?
Da.

Tko je ona?
Isusova mama.

A kako se ti moliš Mariji?
Zdravo, Marija.

Što znaš o Mariji iz nekih priča?
Da je ona rekla Isusu da pretvori vodu u vino.

A zašto je ona to rekla, gdje je to bilo?
Na vjenčanju.

S kim je Marija živjela?
S Josipom, on je bio njezin muž.

Koji je tebi najzanimljiviji događaj iz Marijina života?
Kada je Isus pretvorio vodu u vino.

Gdje je još Marija bila uz Isusa?
Na križnom putu.

Što je tebi najdraže kod Marije?
Pjevanje.

Pjevanje? Koje pjesme znaš o Mariji?
One… Znaš onu »Zdravo, Kraljice Mira«.

Hoćeš malo otpjevati?
Da! (počne pjevati)

A gdje si naučila tu pjesmu?
U vrtiću.

Znaš li gdje se još možemo moliti Mariji, ono kad idemo na izlet u neku crkvu?
Da, Majka Božja Bistrička.

Kakav je tamo kip?
Od Marije i Isusa.

I koje je boje?
Crne.

I tamo pjevamo jednu posebnu pjesmu, kako ta ide?
Marijo, o Marijo.