TRINAEST »HRVATSKIH« NOVIH GODINA S JOSEPHOM RATZINGEROM Obitelj Lukač ugošćivala ga je u Regensburgu na novogodišnjem objedu

Svake godine od 1989. do 2002. na prvi dan novoga ljeta kardinal Ratzinger zajedno sa svojim bratom dugogodišnjim regensburškim župnikom i profesorom glazbe Georgom te sestrom Marijom i prijateljima gostovao je u restoranu »Opatija« u Regensburgu u Njemačkoj, koji je vodila hrvatska obitelj Lukač.

Veliki prijatelj Hrvatske

Ante i Ivka Lukač, zajedno s kćeri Anđelinom i sinom Damirom, rodom iz župe Rašeljke kod Tomislavgrada u Regensburgu su živjeli od 1978. godine, a 2005. kada su svjedočili o svojim iskustvima živjeli su u Zagrebu.

U gotovo 25 njemačkih godina najdraži im je gost bio kardinal Ratzinger – svakoga 1. siječnja trinaest godina zaredom. I ne samo njima, jer znajući za kardinalovu tradiciju novogodišnjega ručka u »Opatiji«, mještani Regensburga bi tjednima unaprijed rezervirali stolove što bliže Ratzingerovu – svjedoči Ante Lukač. Iz 13-godišnjih susreta sa papom Nijemcem, obitelj Lukač uvjerila se da je riječ o velikom prijatelju Hrvatske.

Bio je skroman, srdačan i blag

U razgovorima je uvijek isticao svoje prijateljstvo s kardinalom Kuharićem, a osobito je za vrijeme Domovinskoga rata pokazivao interes za događaje u Hrvatskoj.

»Joseph Ratzinger iznimno je skroman, srdačan i blag čovjek. Primjerice, kada je sin od moga šurjaka bio teško bolestan, kardinal Ratzinger obećao je moliti se za njega. Maleni je ozdravio, no svake godine novi je Papa iznova pitao za njega i za njegovo zdravlje«, rekao je Ante Lukač svojedobno za tiskano izdanje za Glas Koncila. Kada je 2002. godine Joseph Ratzinger posljednji put bio u Lukačevoj »Opatiji«, nakon objeda otišao je u kuhinju i blagoslovio djelatnike restorana.