KAKO JE SPORNA FRESKA S LIKOM KARDINALA STEPINCA IPAK PREBOJENA To nije odraz Crkve ni zdravoga kršćanskoga duha

Foto: Glas Koncila
S obzirom na brojne upite i interes hrvatske javnosti, u novome broju tiskanoga izdanja Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 30. siječnja kontaktirali smo zrenjaninskoga biskupa Ladislava Németa koji je detaljnije pojasnio kako je došlo do toga da je sporna freska s likom bl. Alojzija Stepinca prebojana, a donosimo i trenutni prikaz freske u crkvi sv. Ivana apostola u Beloj Crkvi u Vojvodini.

Čini se da je bio dovoljan jedan razgovor mjesnoga biskupa iz Zrenjanina i predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda Ladislava Németa s vodstvom Srpske pravoslavne Crkve da se ukloni dio freske u pravoslavnoj crkvi sv. Ivana apostola u Beloj Crkvi u Vojvodini, na kojoj su mnogi među prikazanim likovima koje proždire pakleni oganj prepoznali ne samo osobu u kardinalskom ruhu, nego i lik hrvatskoga blaženika Alojzija Stepinca.

Prikaz hrvatsko-srpskih odnosa

»Slučaj« freske iz Bele Crkve, koji je u hrvatskoj vjerničkoj javnosti izazvao mnoge reakcije otkad je otkriven sredinom siječnja, tako je dobio epilog, što je Glasu Koncila potvrdio i biskup Német. Dio freske koji prikazuje Božji sud prebojen je u petak 21. siječnja bijelom bojom, a u pravoslavnom hramu toga je dana bio i katolički svećenik tamošnji lokalni župnik Csaba Csipak.

»Jasno je da taj prikaz nikako ne odgovara katoličkomu ni kršćanskomu učenju jer mi nemamo pravo ni mogućnost nikoga stavljati u pakao. To je Božja stvar! Ipak, ta freska i prikaz oslikavaju hrvatsko-srpske odnose koji su opterećeni mnogim pitanjima. Istina je da je ta freska izazvala snažne emocije koje nisu pozitivne ni s jedne ni s druge strane«, rekao je biskup Német za Glas Koncila.

Izolirani slučaj

Lokalni biskup ne smatra da je prikaz Božjega suda koji je oslikan u sklopu obnove crkve nakon što je u požaru oštećena 2017. godine bila nakana vodstva Srpske pravoslavne Crkve, nego inicijativa samoga umjetnika.

Ladislav Német: »Za mene je to djelo jednoga čovjeka, to nije odraz Crkve ni zdravoga kršćanskoga duha«

»Nastojao sam to gledati kao izoliran slučaj, smireno riješiti u komunikaciji s Patrijaršijom. Imao sam po tom pitanju pozitivne reakcije jer se cjelokupna situacija u suradnji s vodstvom Srpske pravoslavne Crkve promijenila nabolje u odnosu na prethodne godine. Moja je nada bila da ćemo izići iz toga bez prepucavanja, bez nepotrebnih dodatnih produbljivanja osjećaja. Za mene je to djelo jednoga čovjeka, to nije odraz Crkve ni zdravoga kršćanskoga duha«, rekao je zrenjaninski biskup, koji je potvrdio i da je o tom pitanju razgovarao s apostolskim nuncijem u Republici Srbiji Lucianom Surianijem, ali je cjelokupna komunikacija prepuštena upravo njemu kao mjesnomu biskupu.

»Treba reći da su ekumenski odnosi u Beloj Crkvi pozitivni, tamošnji se župnik i paroh međusobno susreću, posjećuju«, rekao je biskup Német o mjestu u Vojvodini u kojem živi 800-tinjak katolika u tamošnjoj katoličkoj župi sv. Ane, najviše Čeha, Mađara, Nijemaca i Hrvata.