KAKO JE TRUDNICA POKRENULA POBOŽNOST MARIJI NOSITELJICI ŽIVOTA Oslikan zaziv »blagoslovljen plod utrobe tvoje«

Snimio: Z. Atletić

Jedna je trudnoća prije točno pola stoljeća proširila pobožnost prema trudnoj Mariji. Njezino se čašćenje proširilo Hrvatskom i Poljskom. Njezinu je sliku u rukama držao sveti papa Ivan Pavao II., a sličicu i preklopnik s molitvom spontano je u dvadesetak primjeraka potpisala još jedna svetica – Majka Terezija. Redakturu teksta priredio je zagrebački nadbiskup sluga Božji Franjo Kuharić, a pobožnost i slika poznate su i sadašnjemu apostolskomu vizitatoru za župu Međugorje koji je sliku kao misionar u Africi upoznao prije četiri desetljeća. Sve se to skupilo u slici autora Josipa Biffela »Marija Nositeljica Života« koja je 1971. godine blagoslovljena i postavljena u župi Presvetoga Trojstva u Prečkom u Zagrebu, koju su u to vrijeme vodili isusovci.

Slika prikazuje svetu Obitelj na putu u Betlehem. Marija je naslikana kao trudnica koja uskoro očekuje porođaj kako ide pod ruku sa sv. Josipom. Cilj je pobožnosti kršćansko vrjednovanje trudnoće, gajenje poštovanja prema majkama koje očekuju djecu, širenje posebnih molitava za roditelje za vrijeme trudnoće – ukratko odgajanje vjernika da što dublje i što svjesnije doživljavaju tako često ponavljane molitvene riječi »blagoslovljen plod utrobe tvoje«.

Inicijativu za izradu slike dao je bračni par Živković krajem šezdesetih, a Mario Živković za Glas Koncila je posvjedočio: »Kada je moja supruga Darka 1969. bila trudna sa sinom Marijom, u molitvi krunice primijetila je da 50 puta ponavlja ‘blagoslovljen plod utrobe tvoje’, a nikada joj prije nije palo na pamet da je Majka Božja imala sve poteškoće s trudnoćom kao i druge trudnice. Razgovarali smo i s drugim bračnim parovima o tome pa smo odlučili zajedno s mons. Markom Majstorovićem izraditi sliku trudne Marije. Tražili smo tko bi to mogao napraviti, čak smo imali i amatersku verziju slike, ali na kraju smo dogovorili narudžbu s akademskim slikarom Josipom Biffelom.«

Ubrzo je slika izrađena pa je bračni par Živković – budući da je surađivao s isusovcem o. Adamom Periškićem – ponudio da se slika postavi u Prečkom, tada predgrađu Zagreba poznatom pod nazivom Špansko jug, te je sliku 10. listopada 1971. blagoslovio biskup Mijo Škvorc, a na desetu obljetnicu pobožnosti čašćenja Marije Nositeljice Života stigao je mostarski biskup Pavao Žanić, predsjednik Vijeća za obitelj tadašnje biskupske konferencije.

Ubrzo nakon postavljanja slike bračni par Živković odlučio je tiskati informaciju o slici te su je distribuirali. No sadržaj teksta izazvao je reakcije budući da je u njemu stajalo da je Marijina trudnoća bila »neplanirana«. O tome Živković govori: »Neki su svećenici reagirali i pitali se kako smo to mogli napisati budući da riječ neplanirana ima prizvuk neželjene trudnoće. Nazvao me nadbiskup Kuharić i razgovarali smo o tome, imao je prijedlog da se obustavi dijeljenje zbog toga. No kada sam mu rekao da tu primjedbu nismo čuli ni od jednoga bračnoga para, nastavili smo dijeliti. Ipak, kod sljedećega izdanja promijenili smo taj detalj i napisali da Marija nije predviđala materinstvo, nego je bila raspoložena za doživotno djevičanstvo. Odnijeli smo to nadbiskupu Kuhariću, on je imao još neke manje primjedbe, koje smo prihvatili, i dao svoj potpis pod taj tekst.«

Replike slike Marije Nositeljice Života te molitve bračnih parova koji nemaju djece, kao i onih koji razmišljaju i odlučuju o začeću još jednoga djeteta, širile su se po Hrvatskoj i svijetu, pa je tako biskup Czeslaw Domin iz Katowica naručio više stotina kopija te slike te je proširio po svim crkvama svoje biskupije, a supružnici Živković kao laički predstavnici na Biskupskoj sinodi o obitelji izvijestili su okupljene biskupe o toj pobožnosti koja se širi iz Zagreba te su papi Ivanu Pavlu II. predali jednu uokvirenu kopiju te slike.

Danas se originalna slika nalazi u župnoj dvorani u Prečkom, a u župnoj crkvi postavljena je uvećana replika originala koju je izradio Franjo Matešin te je premještena na mjesto koje je dostupnije za štovanje vjernicima. Svake prve nedjelje u mjesecu slavi se misa s tom molitvenom nakanom te jednom godišnje proštenje – obično prve ili druge nedjelje u listopadu, a kako svjedoči župnik u Prečkom Željko Ivan Bakšić, i vjernici iz susjednih župa i drugih mjesta u Hrvatskoj dolaze te se raspituju za pobožnost Mariji Nositeljici Života.