KAKO JE U PANDEMIJSKOM DOŠAŠĆU ZAŽIVJELA »VIRTUALNA« CRKVA Unatoč ograničenjima pandemija potaknula rast duhovnosti

Aplikacije najčešće osmišljaju mladi, stručni za informatiku i marketing

Crkva nije puko građevinsko zdanje ili relikt prošlosti zanimljiv isključivo kao dio turističke ponude, nego živa zajednica koja se ne da sabiti unutar bilo kakvih zidova i ograničenja. To su u danima pandemije pokazali nebrojeni vjernici u Hrvatskoj i u svijetu, koji su u okolnostima ograničenoga kretanja i slavljenja misa bez naroda posredovanjem suvremenih komunikacijskih alata nastavili svoja okupljanja i osvojila virtualni prostor. Premda virtualna duhovnost ne može nadomjestiti cjelokupnu stvarnost katoličkoga života, posebice glede slavlja sakramenata, koji iziskuju fizičku prisutnost vjernika, nebrojena virtualna molitvena okupljanja, čitanja Svetoga pisma, meditacije i mnoge druge aktivnosti mnogima su još u danima prvoga pandemijskoga zatvaranja bile jedini izvor nade. Drugi val mjera obustave svih tzv. neesencijalnih djelatnosti, u čiji je koš u danima došašća neizravno ponovno ugurana i Katolička Crkva i druge vjerske zajednice, nanovo je aktualizirao i duhovnost posredovanu suvremenom komunikacijskom tehnologijom. No »infrastruktura« je formirana zapravo u razdoblju prvoga vala pandemije, u proljeće, a mnoge forme virtualnih duhovnih aktivnosti nisu obustavljene ni tijekom mjeseci labavijih mjera pa povratak u »virtualnu« Crkvu u došašću ipak nije nov i neobičan kao u korizmenom vremenu.

»Došašće i Božić na sasvim drugačiji način«

Osim televizijskih i »internetskih« prijenosa misnih slavlja, u ozračju ograničenoga kretanja i restrikcija javnih okupljanja, Francuska biskupska konferencija vjernicima je u adventu ponudila digitalni adventski kalendar u kojem se od ovogodišnje Prve nedjelje došašća vjernicima na otkrivanje i raspolaganje daje obilje duhovnih sadržaja koji su predstavljeni u formi tekstova, videozapisa i audiosnimaka. Sadržaji će se objavljivati iz dana u dan, a uključivat će detaljna objašnjenja smisla došašća, meditacije biskupa, svjedočanstva katoličkih vjernika laika koji će govoriti i o svojim praktičnim inicijativama, poput karitativnih aktivnosti, kao i svjedočanstva duhovnika i kapelana koji su pastoralno aktivni u bolnicama i zatvorima.

»Koronavirus duboko je izmijenio naše živote. Stoga će mnogi iskusiti došašće i Božić na sasvim drugačiji način. No jedno je sigurno – rođenjem svoga Sina Bog je svijetu poslao znak nade. I ove godine želimo proslaviti tu nadu. Bog s tobom«, misao je koja će dočekati svakoga posjetitelja internetske stranice »Bog s tobom« koja je zapravo glasnik istoimene adventske ekumenske inicijative njemačke Evangeličke i Katoličke Crkve. Različitim alatima digitalne komunikacije inicijativa će vjernicima među ostalim sadržajima ponuditi pastoralnu skrb na daljinu, telefonom ili videopozivom, u bilo koje doba dana, a omogućit će im i uključivanje u različite karitativne aktivnosti za potrebite u njihovoj blizini, ali i u udaljenim dijelovima svijeta, Africi i Latinskoj Americi. Posebno otkako je u Njemačkoj uveden jesenski val novih restriktivnih mjera, aktualnija je postala i »K-TV Kephas Fernsehen«, katolička televizija za njemačko govorno područje sa sjedištem u austrijskom gradu Dornbirnu, koja prenosi liturgijska slavlja, informacije i zabavne sadržaje u cjelodnevnom programu, a djeluje još od 1999. godine. U danima došašća za svaku je adventsku nedjelju ponudila i detaljan raspored misnih slavlja u većim njemačkim i austrijskim gradovima, kojima se u sklopu iste stranice može pristupiti i preko računala, uz opciju »prijenosa«.

Iz ponude nisu izostavljeni ni najmlađi vjernici

U bogatoj ponudi katoličkih virtualnih duhovnih sadržaja na različitim jezicima nisu izostavljene ni potrebe najmlađih vjernika. Nekoliko dana uoči došašća u Poljskoj je posredovanjem YouTubea započelo objavljivanje serije videozapisa kojima će se djecu nastojati zainteresirati za uključivanje u televizijska misna slavlja i pripomoći im kod boljega razumijevanja nedjeljnih liturgijskih slavlja. Ideja za takav program došla je iz Odjela za katehezu metropolitanske kurije u Krakovu. »Želimo da naši videouradci djeci pomognu u pripremi i boljem razumijevanju Božje riječi, koja je čitana svake nedjelje«, rekli su za talijansku agenciju SIR autori programa, poljski svećenik Mateuzs Wójcik i vjernica laikinja Paulina Szostak-Machnica, napominjući da vizualni mediji kod djece imaju prednost jer djeca bolje pamte sadržaje kada ih upijaju posredovanjem vizualnih kanala pa će tako bolje upamtiti i, primjerice, prizore i poruke iz evanđelja.

»Želimo da naši videouradci djeci pomognu u pripremi i boljem razumijevanju Božje riječi, koja je čitana svake nedjelje«, rekli su za talijansku agenciju SIR autori programa, poljski svećenik Mateuzs Wójcik i vjernica laikinja Paulina Szostak-Machnica, napominjući da vizualni mediji kod djece imaju prednost jer djeca bolje pamte sadržaje kada ih upijaju posredovanjem vizualnih kanala pa će tako bolje upamtiti i, primjerice, prizore i poruke iz evanđelja.

Svaka epizoda sastoji se od četiriju dijelova – čitanja evanđelja, komentara na pročitano koji priprema o. Wójcik, radionice i domaće zadaće koju djeca najčešće u obliku crteža olovkom ili vodenim bojicama trebaju pripremiti do idućega virtualnoga susreta.

Suočavanje mladih sa smislom vjere, nade, patnje i smrti

U danima pandemije koronavirusa salezijanci iz Hrvatske provincije sv. Ivana Bosca virtualni su prostor osvoji svojom poznatom aplikacijom za pametne telefone i kanalom na Youtubeu »Nova Eva«, koja djeluje od 2013. godine, a dosad je instalirana na više od sto tisuća mobilnih uređaja i svakodnevno je koristi desetak tisuća vjernika, posebice mladih. Na sličnom principu djeluju i mnoge aplikacije u engleskom govornom području, koje je nemoguće popisati, a kamoli u detalje opisati, pa valja izdvojiti samo one najpopularnije. Porast korisnika u danima pandemije zabilježila je i katolička aplikacija »Hallow« (hrv. Posvećen), koja donosi molitve, meditacije i duhovne savjete, a kao i »Nova Eva« primarno se obraća mladim vjernicima. »Hallow« je popularna aplikacija iako mjesečni pristup svim sadržajima naplaćuje nemalih devet dolara, a godišnji pristup također nemalih 60 dolara. No valja imati na umu da mladima često i nije problem platiti slične pristojbe kada je riječ o zabavnim internetskim platformama, kao što je »Netflix«, čija mjesečna pretplata iznosi 8 – 12 eura. Aplikaciju vodi profesionalni tim koji se sastoji od desetak mladih vjernika laika iz Amerike, koji su po struci uglavnom inženjeri informatike i stručnjaci za marketing. Od početka pandemije iz dana u dan objavljivali su praktične savjete kako se nositi s izazovima neizvjesnosti, s čime su nastavili i u duhu dana došašća. Potiču na molitvu u krugu obitelji, kao i na molitvu za oboljele u svijetu, održavanje kontakata sa župnicima i župnom zajednicom i na uključivanje u karitativne aktivnosti i pomoć materijalno ugroženima. Okupljaju se i u molitvi krunice, zajedničkim čitanjima Svetoga pisma, a korisnici mogu oblikovati vlastite sadržaje i u aplikaciju pohraniti svoje meditacije i molitve, koje su kasnije vidljive i drugima. Jasno, »Hallow« nije plod rada isključivo vjernika laika, nego objavljene sadržaje nadziru duhovnici i svećenici s iskustvom u pastoralu mladih.

Aplikacija »Hallow« slična je salezijanskoj aplikaciji »Nova Eva«

Na temeljima ignacijevske duhovnosti izrasla je vrijedna aplikacija »Pray as You Go« (hrv. Moli dok si u pokretu), koja svakodnevno objavljuje desetominutne audiomaterijale, namijenjene ponajprije za vrijeme provedeno na putu do posla i škole u javnom prijevozu ili u šetnji, što posljednjih mjeseci, dok se prakticira rad od kuće i škola na daljinu, nije toliko aktualno. Zato su u sklopu aplikacije pokrenuli i novu kategoriju sadržaja, »Pray as you stay« (u slobodnom prijevodu na hrvatski: »Moli dok si kod kuće«), prilagođenu okolnostima pandemije, u kojoj iz katoličke perspektive daju odgovore na pitanja o smislu vjere, nade, patnje, razočaranja, neizvjesnosti, usamljenosti, smrti i prepoznavanja vrjednota koje zapravo najviše znače. Aplikacija je nastala u Velikoj Britaniji prije nekoliko godina te većinu sadržaja objavljuju britanski isusovci, a dostupna je i na španjolskom, francuskom i nizozemskom jeziku.

No iako će se u Hrvatskoj, kao i u Crkvi u ostatku Europe i svijeta, dani adventa i Božića provoditi u znaku pandemijskih ograničenja kretanja i neizvjesnosti, još nitko ne sprječava obiteljska druženja i povratak nekim starim običajima koji su toliko svojstveni Božiću. Došašće i Božić kroz povijest zapravo i jesu bili uglavnom vezani uz dom i obitelj, a ne uz lunjanje po adventskim sajmovima, treperenje lampica, konzumaciju kobasica i kuhanoga vina ili božićne rasprodaje po trgovačkim centrima. Tako nikakva politička mjera ne sprječava obitelji da se unatoč teškim vremenima u očekivanju Božića i ove godine zajednički pomole, zajednički razmatraju prigodne retke iz Svetoga pisma ili pak da zajednički svakoga dana otvaraju pravi adventski kalendar. Oživljavanje starih božićnih običaja u miru vlastitoga doma i u krugu obitelji još je jedan dokaz da se u svemu, pa i u pandemiji i njezinoj neizvjesnosti, mogu pronaći novi razlozi kršćanske nade.