UČIMO MOLITI U OBITELJI Kako sastaviti vlastitu obiteljsku molitvu?

Foto: Shutterstock
Ove školske godine učimo moliti… u obitelji! Stoga, pozovite uz ovu stranicu i svoje roditelje, braću i sestre, bake i djedove, tete i stričeve, sve koje u kući imate!

 

GDJE POČINJE VJERSKI ODGOJ?

Vjerski odgoj djeteta ne počinje u Crkvi, ni u školi, nego u obitelji. Roditelji kod krštenja djeteta daju obećanje da će ga odgajati u vjeri. Prve molitve svatko je od nas zasigurno naučio u obitelji, bilo od roditelja, djedova i baka, bilo od starije braće. Već djeca primjećuju da se kroz obiteljsku molitvu cijela obitelj međusobno čvršće povezuje. Molitva u obitelji pomaže im da, kroz Božje oči, vide sve ono što kao obitelj proživljavaju.

Bog kao sunce i kiša

Mnogo je prilika za molitvu u obitelji: prije jela, spavanja, rada, putovanja, u trenutcima teškoća, bolesti, razočarenja, ali i u trenutcima radosti, slavlja, uspjeha. Bog je u svemu tome prisutan, poput sunca koje daje svjetlo i toplinu, poput kiše koja osvježava i potiče rast. Kroz molitvu obitelj nalazi zajednički put, pod Božjim vodstvom.

Molitva voli dobru volju

Danas obitelj sve manje vremena provodi zajedno jer su svi zauzeti svojim obvezama. Katkad je pravo umijeće pronaći vrijeme za zajedničku molitvu.

Ljudi koji se okupljaju u Crkvi dolaze pred nebeskoga Boga Oca kao braća i sestre, kao jedna velika obitelj. Kao što se za Crkvu zna reći da je ona obiteljska zajednica, tako se i za jednu obitelj kaže da je ona “kućna Crkva” ili “Crkva u malom”

Ne treba moliti na silu, ali treba se potruditi naći prikladno vrijeme, a prije svega njegovati dobru volju i spremnost za molitvu. Molitva nije nikad izgubljeno vrijeme. Ona je sveti ulog za dobro cijele obitelji i svakoga njezina člana.

Vlastita obiteljska molitva

Među mnoštvom postojećih molitava, svaka obitelj može odabrati jednu koju će moliti uvijek kad se okupi. Još je bolje ako sami zajednički sastave vlastitu obiteljsku molitvu. Naime, molitva je razgovor s Bogom i ne moramo mu se obraćati uvijek na uobičajen način. Pozvani smo obraćati mu se i svojim riječima. Zašto onda to ne bismo učinili i kao obitelj?

Evo nekoliko prijedloga i savjeta oko sastavljanja vlastite obiteljske molitve. Prvo, važno je da u izradi molitve sudjeluju svi, od najmlađega do najstarijega. Svi će ju s ponosom moliti ako prepoznaju i sebe u njoj. Djeca u tome daju iznenađujuće dobre prijedloge i sjete se nakana koje odraslima lako promaknu!

Preporučuje se da molitva ne bude dugačka, kako bi ju svi mogli s vremenom naučiti napamet. Ako je potrebno, slobodno se predstavi svećeniku da ju pregleda. Za lakše snalaženje, može se ukrasiti i otisnuti velikim slovima te izvjesiti na zid u dnevnom boravku, tj. na mjestu gdje se moli.

To može biti molitva Bogu za blagoslov, može biti i zagovorna molitva dragomu svetcu ili, primjerice, u obliku molitvenih zaziva na koje se odgovara slično kao na misi: “Gospodine, usliši nas!” Sve je to prepušteno kreativnosti i nadahnuću u obitelji.

Plodovi molitve

Stvaranje obiteljske molitve nije lak zadatak, no nije bitno da ona bude savršena ili teološki stručna. Njezin će učinak biti usavršavanje, posvećivanje cijele obitelji. Čak i ako je netko tjelesno odvojen, po toj molitvi ostaje povezan s obitelji. Njezin je smisao da se moli svakodnevno, kao dio života. Naravno, ta molitva ne će zamijeniti temeljne kršćanske molitve, nego će ih obogatiti.

Priređuje: A. Katanec

Primjer obiteljske molitve
Dragi nebeski Oče, hvala ti što nas ljubiš. I mi volimo tebe. Molimo te, ostani uvijek u središtu naše obitelji i štiti nas. Daj da se radujemo svakomu danu kao tvojemu daru, blagoslovi našu obitelj mirom i optimizmom, da nas nikakva poteškoća ne pokoleba. Danas te posebno molimo za … (izgovara se nakana za taj dan). Neka nas prati zagovor Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa. Amen!