KAKO SVLADATI OČINSKE »SUPERZADAĆE« Tri aplikacije koje »običnoga« oca mogu pretvoriti u »superoca«

Foto: Shutterstock

Žene se s majčinskim instinktom rađaju, a muškarci tek kroz život uče kako biti što bolji očevi, teza je s kojom će se složiti mnogi gledajući vlastita životna iskustva. No neke »superzadaće« koje suvremeno doba postavlja pred »obične« očeve mogu biti svladane zahvaljujući suvremenim tehnologijama. Projekt »Obitelj i mediji« predstavio je tri aplikacije koje mogu »obične« očeve pretvoriti u »superočeve«.

Neke »superzadaće« koje suvremeno doba postavlja pred »obične« očeve mogu biti svladane zahvaljujući nekim suvremenim tehnologijama

Prva od njih je »Quick tips for new dads«, što bi se na hrvatski moglo prevesti kao »Brzi savjeti za nove tate«. Riječ je o svojevrsnoj društvenoj mreži u kojoj nešto iskusniji očevi nude svoje savjete muškarcima koji su tek postali očevima. Razmjenjuju se ondje uglavnom praktični savjeti, od mijenjanja pelena do »finesa« poput pripremanja hrane za novorođenčad. Premda aplikaciju projekt »Obitelj i mediji« svesrdno preporučuje, njezina je mana i to što je zasad dostupna samo za »iPhone«, a ne i za pametne telefone sa sustavom »Android«.

Drugoj aplikaciji koju su predstavili iz »Obitelji i medija« naziv je »Mini Hug« – »Maleni zagrljaj«. Ona je, napominju iz europskoga projekta, posebno korisna očevima koji svoj posao nerijetko moraju »nositi« i svojim kućama, u obiteljsko ozračje. Aplikacija funkcionira po principu da očevi izrađuju svojevrsni kalendar u koji upisuju zajedničke aktivnosti i vrijeme koje su proveli sa svojom djecom. Što su više vremena zajedno sa svojom djecom, tim više rastu i »bodovi« u virtualnoj igri, kojima se očevi mogu pohvaliti i na društvenim mrežama. Aplikacija je korisna, dodaju iz »Obitelji i medija«, jer se vlastiti rezultati u provođenju vremena mogu lako usporediti s rezultatima do kojih su došli neki drugi očevi, prijatelji, poznanici, članovi rodbine…

Posljednja aplikacija koju za one koji žele biti »superočevi« preporučuje projekt »Obitelj i mediji« dolazi iz Italije i na talijanskom se jeziku zove »Un papa tuttofare« – »Otac koji zna sve raditi«. Riječ je o aplikaciji koja je nastala na tragu poznate talijanske slikovnice i koja je i za pametne telefone izrađena kao slikovnica. Ona može biti posebno korisna očevima koji često putuju. Naime, pojedinu priču iz slikovnice očevi mogu snimiti unaprijed pa ako nekoga dana nisu kod kuće da tu priču ispričaju svojoj djeci, primjerice prije spavanja, njihov glas može biti uz njihovu djecu kada su na putu. Osim na talijanskom, aplikacija je dostupna na engleskom. Aplikacija »Un papa tuttofare« može biti i poticaj kako bi se na hrvatskom jeziku mogla osmisliti slična »virtualna slikovnica«.

U zapadnim zemljama između 100 i 150 minuta dnevno uspijevaju provesti roditelji u intenzivnom druženju sa svojom djecom tijekom radnoga tjedna. Valja osobito dobro promisliti o svakoj prilici u kojoj bi se to vrijeme u danu moglo povećati.