KAKO USKRSNA SVIJEĆA ŽIVI TIJEKOM CIJELE GODINE? Agnus Dei produbljuje prisutnost Uskrsloga kod vjernika

Poznat je i običaj prve Crkve da se vjernicima običavalo davati komadiće blagoslovljene uskrsne svijeće te su ih oni pobožno čuvali i nosili uz sebe. Od toga su se voska izrađivali medaljoni s utisnutim likom Jaganjca Božjega (lat. Agnus Dei), a otuda je ostao naziv za nabožni predmet koji je i danas popularan među vjernicima – »Agnus Dei«. »Snaga toga posvećenoga voska razgoni napasti, jača pobožnost, ništi mlakost, čuva od opasnosti nagle smrti, od nezgode na putovanju, štiti od vremenskih nepogoda: oluje, groma, požara, tuče, a sve to po moći i milosrđu bezgrješnoga Jaganjca, Isusa Krista, Otkupitelja, koji je naša jakost i naše spasenje«, misli su pape Urbana V. 

Vosak koji je blagoslovio papa

Između trenutaka euharistije, molitve i meditacije bosonoge karmelićanke – od najmlađih do najstarijih – iz samostana u Brezovici posvećene su i šivaćim, vrtnim i drugim poslovima, a već dugi niz godina uokviruju nabožne predmete »Agnus Dei«. Iako izbjegavaju u bilo kojem smislu svraćati pozornost na sebe i svoj rad, ipak su na našu veliku molbu pristale više reći o tome jer i mnogi se vjernici pitaju kako nastaje taj dragi i blagoslovljeni predmet. One su nam ispričale kako ih izrađuju i koji je njihov smisao. Za izradu »Agnus Dei« stavljaju od voska izrađene medaljone koji su blagoslovljeni od pape pod sigurnim jamstvom.

Poznata su klauzurnim redovnicama, karmelićankama u Stepinčevu karmelu u Brezovici i brojna uslišanja onih koji nose »Agnus Dei«, o kojima su im svjedočili vjernici i prijatelji karmela, kao i njihova osobna iskustva. »Čujemo ih iz dana u dan. Ona se i danas događaju jer je Jaganjac Božji s nama i njegov nas blagoslov prati i štiti.«

Govoreći o simbolici »Agnus Dei«, klauzurne karmelićanke kažu: »Uskrsna svijeća simbolizira Krista uskrsnuloga i proslavljenoga. Krist je po njoj prisutan pedeset dana sa svojom Crkvom. Ona širi svjetlo Uskrsnuloga, njezin je plamen plamen Isusove ljubavi koja obasjava Crkvu i svijet. Lik Jaganjca Božjega simbolizira Krista Spasitelja i Otkupitelja čovjeka. Vosak kao proizvod djevičanske pčele predstavlja Isusovu ljudsku narav koju je Gospodin primio od svoje prečiste Majke Marije začećem po Duhu Svetom. Jaganjac Božji uzeo je na sebe grijeh svijeta i otklonio svako zlo od čovjeka, a to na svoj način simbolizira blagoslovina ‘Agnus Dei’. On uklanja od čovjeka zlo i grijeh i daje mu milost spasenja, umnaža ljubav prema Bogu i potiče nas na obraćenje. ‘Agnus Dei’ na svoj način produbljuje prisutnost uskrsnuloga Jaganjca u našim srcima i u našim obiteljima i nakon pedeset dana koliko je proslavljeni Krist po uskrsnoj svijeći prisutan među nama vjernicima.”

Blagoslov za Crkvu i svijet

Redovnice ističu da taj nabožni predmet i današnjega čovjeka poziva na život vjere, vjere u uskrsnuloga Krista koji je žrtvovani Jaganjac i koji prolazi ovim svijetom kako bismo i mi više bili Janje Božje, »Agnus Dei«, za braću i sestre.

Poznata su klauzurnim redovnicama i brojna uslišanja onih koji nose »Agnus Dei«, o kojima su im svjedočili vjernici i prijatelji karmela, kao i njihova osobna iskustva. »Čujemo ih iz dana u dan. Ona se i danas događaju jer je Jaganjac Božji s nama i njegov nas blagoslov prati i štiti. Ovdje bismo spomenuli samo neke milosne Božje zahvate po štovanju ‘Agnus Dei’: ozdravljenje bolesnika, pomirenje s Bogom po sakramentu sv. ispovijedi, zaštita na putovanju, sačuvani život u teškim prometnim nesrećama, preživjeli u izgorjelim kućama, životi sačuvani u opasnosti na moru, pomirenje u obitelji, položeni teški ispiti kod studenata, sačuvana polja od tuče i nagli prekid tuče i grmljavine. Uskrsnuli nam je darovao novi život uskrsnuća da bismo mi poput njega nosili svjetlo Uskrsa u svojim srcima i darovali ga svima koji su nam povjereni, te poput Jaganjca Božjega svojim životom molitve, žrtve i rada bili blagoslov za Crkvu i svijet«, ističu redovnice.

Godišnje ih izrade pet tisuća

Karmelićanke iz Brezovice godišnje ručnim radom izrade više od pet tisuća klasičnih, jednostavnih »Agnus Dei«. Šalju ih diljem Hrvatske, ali i izvan nje te svjedoče da su tražene među svećenicima za župne blagdane, mlade mise, prve pričesti, krizme, vjenčanja. Traže ih i vjernici za razne obiteljske svečanosti, kao i hodočasnici za karmelske svetkovine ili druge prigode. Posebno su ih tražili hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskoga rata, a sestre ih rado darivaju dobročiniteljima i prijateljima. One u izradi »Agnus Dei« imaju već gotovo osam desetljeća dugo iskustvo, od njihova dolaska u Hrvatsku, kada su tehniku ručne izrade toga »uskrsnoga nabožnoga predmeta« donijele iz austrijskih karmela.

Za spasenje duša i osobno posvećenje
Izrada »Agnus Dei« je manualno-kontemplativni posao, pripovijedaju redovnice karmelićanke iz Brezovice, koje svjedoče da takav posao »misao i srce ostavlja slobodnim za Boga«. Detaljnije su pojasnile tijek izrade. Sve počinje od rezanja i štancanja debljih i tanjih kartona te bušenja prozorčića na kartonu. Slijedi rezanje tkanine i pantlike, topljenje i rezanje voska posebne debljine, priprema ukrasnoga i prozirnoga papira, rezanje markica i sličica te proces navlačenja tkanine na kartone, obrezivanje i sastavljanje kartona, sve do umetanja voska i završnih radova uokvirivanja toga voska. Nakon sušenja, preokretanja i čišćenja lijepe se sličica kao zadnji korak. »Kao što se Jaganjac Božji žrtvovao za nas na križu, tako i mi pokušavamo svojom izradom ‘Agnusa’ prikazati naš posao za spasenje duša i za naše posvećenje«, kažu karmelićanke.