KAKO ŽIVI RIMOKATOLIČKA CRKVA U UKRAJINI Pomlađivanje kleričkih redova

Ređenje četvorice bogoslova Lvivske nadbiskupije za đakone

Katolici diljem svijeta pri spominjanju katolištva u Ukrajini s razlogom odmah pomisle na silno veliku, brojnu i organiziranu tamošnju Grkokatoličku Crkvu, koja je duboko usađena u tamošnje crkveno-narodnosno biće tijekom čitave ukrajinske povijesti. No ne smije se zaboraviti ni plodonosna višestoljetna djelatnost manjinske Rimokatoličke Crkve na tim prostorima sve do današnjih dana. O tome govori i nedavno objavljena vijest na mrežnoj stranici Lvivskoga bogoslovnoga sjemeništa sv. Josipa o ređenju petorice bogoslova za rimokatoličke đakone, četvorice za nadbiskupiju Lviv i jednoga za biskupiju Luck. Naime, prve nedjelje svibnja pomoćni biskup Lvivske nadbiskupije franjevac konventualac o. Eduard Kava zaredio je za đakone Viktora Čiganuka iz župe u gradu Černjivcima u Karpatima s oko 300 000 stanovnika, Kazimira Vavriča iz župe Nižni Petrivki, mjestu s oko 20 000 stanovnika, u kojemu je, što je zanimljivo, na posljednjem popisu pučanstva oko 95 posto njih smatralo rumunjski materinskim jezikom, te Nazara Zuzaka i Antona Labaja iz Lviva. U liturgijskom slavlju sudjelovali su Marjan Buček, umirovljeni biskup Harkivsko-zaporiške biskupije, sjemenišni poglavari s rektorom o. Petrom Bžeskijem, brojni biskupijski i redovnički svećenici, rodbina ređenika, domaći vjernici i pristigli iz župa novih đakona. Posebno je bila dirljiva biskupova zahvala nazočnim roditeljima ređenika na kraju mise.

Lvivska nadbiskupija osnovana je još 1375. godine, pa obnovljena 1991. Prema službenim podatcima Svete Stolice ima 142 000 vjernika, što je 3,2 posto od ukupnoga broja stanovnika na njezinu teritoriju, ima 278 župa organiziranih u 12 dekanata, 197 svećenika, od kojih 140 biskupijskih i 57 redovničkih, 22 redovnička časna brata i 138 redovnica.

Dan ranije u subotu 2. svibnja Vitalij Skomorovskij, biskup Lucka, zaredio je u sjemenišnoj kapeli također za đakona bogoslova svoje biskupije Petra Gordienka iz malene župe Zbolduniv u Rivskoj oblasti na zapadu Ukrajine.

Lvivska nadbiskupija osnovana je još 1375. godine, pa obnovljena 1991. Prema službenim podatcima Svete Stolice ima 142 000 vjernika, što je 3,2 posto od ukupnoga broja stanovnika na njezinu teritoriju, ima 278 župa organiziranih u 12 dekanata, 197 svećenika, od kojih 140 biskupijskih i 57 redovničkih, 22 redovnička časna brata i 138 redovnica. Za vjernički život nadbiskupije skrbi se nadbiskup Mečislav Mokšickij, kojemu pomažu dva pomoćna biskupa, uz spomenutoga biskupa Kava i Leon Malij. Ne smije se izostaviti ni zaslužnoga umirovljenoga nadbiskupa kardinala Marjana Javorskija.

U nadbiskupiji djeluje 14 muških i 23 ženske redovničke zajednice. Od muških redovničkih zajednica hrvatskoj su katoličkoj javnosti zasigurno poznati franjevci, dominikanci, isusovci, salezijanci, palotinci, lazaristi, milosrdna braća svetoga Ivana od Boga i pavlini, ali pastoralno djeluju i manje znani albertinci, saletinci, salvatorijanci i rezurekcionisti.

U mnoštvu povijesnih zanimljivosti treba istaknuti da je Lvivsko bogoslovno sjemenište za sve biskupije u onodobnoj Galiciji osnovano već 1703. te da je nakon niza burnih zbivanja i previranja ponovno počelo s radom 12. prosinca 1996.

Budući da je spomenuto i ređenje za biskupiju Luck, valja reći da je ona jedna od šest biskupija zapadnoga obreda u Ukrajini skupa s Kijevsko-žitomirskom, Kamjanečko-podilskom, Odesko-simferopolskom, Mukačivskom i Harkivsko-zaporiškom biskupijom. Biskupija Lutsk osnovana je iste godine kao i lavovska – g. 1375., a obnovljena 1996. Ima oko 25 000 vjernika, što je 1,1 posto sveukupnoga pučanstva na svom području, organiziranih u dva dekanata i 36 župa sa 30 svećenika, od kojih 19 biskupijskih i 11 redovničkih, te sedam redovničke časne braće i osam redovnica. Vodi je biskup Vitalij Skomorovskij. Prema službenim statistikama danas je sveukupno oko 800 000 rimokatoličkih vjernika u Ukrajini od oko 42 milijuna stanovnika.