DOSANJANI SAN ŠUMARSKOGA STRUČNJAKA Kapela Blažene Djevice Marije od Puta na Bliznecu

Na obroncima Medvednice (53)

Kapela BDM od Puta na Bliznecu
Snimio: Z. Galić | Kapela Blažene Djevice Marije od Puta na Bliznecu

Uz potok Bliznec na završetku 800-metarske poučne Šumske staze Bliznec kod uspona ceste na Medvednicu nalazi se upravna zgrada Parka prirode Medvednica. U njezinu sklopu otvorena je g. 1993. kapelica Gospi od Puta, koju je blagoslovio svećenik Slavoljub Jelinek (umro g. 1997.), tadašnji upravitelj svetišta Majke Božje Sljemenske kraljice Hrvata. Herbert Krauthacker, šumarski stručnjak, idejni je začetnik bliznečke kapele, kao i Sljemenskih jaslica koje su postavljene 13. prosinca 1994. na platou ispod sljemenskoga svetišta (zlatna medalja na izložbi jaslica u Rimu g. 2004.). Šumska staza nad potokom s mnoštvom mostića i drvenih nogostupa oblikovana je g. 2002. Na njoj su g. 2003. postavljene postaje križnoga puta s tekstovima na Brajevu pismu, edukativne ploče o povijesti te biljnom, životinjskom i ljudskom životu Medvednice.

Herbert Krauthacker, šumarski stručnjak, idejni je začetnik bliznečke kapele, kao i Sljemenskih jaslica koje su postavljene 13. prosinca 1994. na platou ispod sljemenskoga svetišta (zlatna medalja na izložbi jaslica u Rimu g. 2004.).

Kapela Gospe od Puta smještena je u otvorenom prostoru koji je sličan špiljici s postavljenim drvenim kipom Majke Božje i njezinom slikom s Djetetom Isusom (kopija iz crkve »Gesu« u Rimu s oltara »Madonna della strada«). U kapelici se još nalaze molitveno klecalo i polica za svijeće, a na zidovima tekstovi sa zahvalama Bogorodici, »Himna života« sv. Majke Terezije i »K suncu prosi« Dragutina Domjanića.

Na Veliki petak u korizmi župa sv. Petra i Pavla iz Bešića moli križni put na Šumskoj stazi Bliznec koji počinje na početku Leustekove staze, a završava kod kapelice Gospe od Puta i »Pilane Bliznec« koja je izgrađena 1898. Pilana je g. 1992. obnovljena i pretvorena u ugostiteljski objekt.

Za Park prirode Medvednica važan je Marijanski hodočasnički put projektiran 30. rujna 2011., koji povezuje marijanska svetišta i crkve u Hrvatskoj i Sloveniji, na Medvednici ima ishodište u Gračanima, a izlazak u mjestu Sveti Matej. Za uređenje kapelice brinu se stanovnici okolnih naselja i Ljerka Miholić.