KORČULANSKA KAPELA S POSEBNIM NADZEMNIM HODNIKOM Pamte se zasluge korčulanske »gospođe Dobre«

Otok Korčula (60) Kapela sv. Mihovila u Korčuli

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Mihovila u Korčuli

Korčulanska bratovština sv. Mihovila osnovana je g. 1603. u vrijeme biskupskoga vizitatora Priulija. Bratovština se naziva i Mihovilci ili bratovština Blažene Djevice Marije od Utjehe. Po osnivanju bratovštine crkva sv. Mihovila predana im je na korištenje i brigu.

Crkva se nalazi na Trgu Antuna i Stjepana Radića, a kod samoga ulaza u grad i nasuprot vijećnici. Izgrađena je od g. 1408. do 1412. zaslugom gospođe Dobre iz korčulanske plemićke obitelji Coprs. Patronat nad crkvom kasnije su preuzele obitelji Maršić, Petković, Giunio i Ismaelli. Obitelji Lessio, Zambonelli i Albertini su zaslužne za zamjenu drvenoga pozlaćenog oltara s mramornim g. 1760.

Bratovština BDM od Utjehe odmah je obnovila fasadu crkve u baroknom stilu, a građevinu nadogradila g. 1615. i 1646. Crkva je produžena g. 1722. s malom kapelom i velikim oltarom. Trošna drvena kupola iznad svetišta zamijenjena je kamenom koju je izradio majstor Antun Jeričević oko g. 1800. Na glavnom oltaru postavljena je slika Bogorodice sa svetcima od mletačkoga slikara Domenica Maggiotta iz 18. st. Bočni oltari postavljeni su g. 1801. na mjesta nekadašnjih niša, a u isto je vrijeme iz Venecije donesen kip Gospe od Utjehe. On se danas nalazi u novoj južnoj kapeli koja je izgrađena g. 1905. U crkvi je veliko bratovštinsko venecijansko barokno raspelo iz 18. st., kip sv. Spiridona (poklon obitelji Sladović), kip sv. Franje i sv. Ivana Krstitelja, nekoliko relikvija svetaca i slike križnoga puta. Unutrašnjost je izvedena polukružnim (bačvastim) svodovima. U niši iznad ulaza u crkvu nalazio se kip Gospe koji je slučajno oštećen. Zaslugom Sanje i Mate Ivanovich iz SAD-a postavljen je novi kip koji je izradila Marica Andrijić.

Crkva je baroknim nadzemnim hodnikom spojena s bratimskom kućom u kojoj je smještena zbirka predmeta bratovštine sv. Mihovila.