NI POTRESI NISU USPJELI RAZORITI ČUČERSKI PONOS Crkva koja čuva oltar Kristova bičevanja

Župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju

Snimio: Z. Galić | Župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije u naselju Čučerje jedna je od najstarijih proštenišnih mjesta na području Zagreba. Nalazi se na jugoistočnom obronku Medvednice s prvim spomenom iz g. 1201. i g. 1344. pod nazivom »Beata virgines de Chucherya«.

Osamstogodišnji jubilej upisan je g. 2001. u pročelni okulus, a spomen na prvi zapis mjesta i zahvala Gospi g. 1991. na ploči ispod njezina kipa postavljena na Trgu sv. Marije Čučerske.

Stilizirana propovjedaonica
Uz nosive stupove bočnih lađa nalaze se oltari: Kristovo bičevanje i Poklonstvo kraljeva. Tamo je i stilizirana propovjedaonica sa scenama Božje objave na Sinaju s četiri starozavjetna proroka u gornjem dijelu i četiri evanđelista u donjem.

Barokni oblik prvotna gotička crkva poprima obnovom za vrijeme biskupa Jurja Branjuga od g. 1728. do 1735. s nadsvođenim i oslikanim svetištem. Nekoliko potresa nanijelo joj je velike štete, od kojih su najgori bili oni g. 1880. i 1905. Kip Blažene Djevice Marije iz 17. st. od g. 1908. postavljen je na glavni oltar. Dva zlatna barokna oltara s plastično oblikovanim likovima, koji su poklon nadbiskupskoga upravitelja imanja Josipa Wagnera iz g. 1761., postavljeni su u bočnim lađama i prikazuju scene zaruka Bogorodice i Gospu Žalosnu.

Uz nosive stupove bočnih lađa nalaze se oltari: Kristovo bičevanje i Poklonstvo kraljeva. Tamo je i stilizirana propovjedaonica sa scenama Božje objave na Sinaju s četiri starozavjetna proroka u gornjem dijelu (Stari zavjet) i četiri evanđelista u donjem (Novi zavjet). U crkvi se nalaze kipovi Srca Isusova, sv. Antuna, Gospe Lurdske, sv. Josipa te slike križnoga puta i sv. Leopolda Mandića.

Planinarska staza povezuje mjesto

Na pročelju iznad ulaza su zidne slike sv. Marije Goretti (1890. – 1902.) i sv. Tarzicija (+15. kolovoza 257.), a masivni je trokatni zvonik izgrađen bočno do ulaza.

Mise su nedjeljom u 8 i 11, radnim danima i subotom u 19 sati. Proštenja su u nedjelju poslije blagdana Gospe Karmelske (16. srpnja), za Veliku i Malu Gospu (15. kolovoza, 8. rujna) ili u nedjelju poslije blagdana Male Gospe i na blagdan Imena Marijina (12. rujna). Za Čučerje iz Dubrave vozi autobus br. 209, a planinarska staza povezuje mjesto preko Gornje Planine i Plasišća s Marijom Bistricom.