KAPELA SV. MARKA KOD PRIŽBE Iznenađenje na šumskom putu

Otok Korčula (46), Kapela sv. Marka kod Prižbe

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Marka kod Prižbe

Na južnoj obalnoj cesti otoka Korčule od Prižbe (koja je luka Blata) do Brne (koja je luka Smokvice) nalazi se Apartmansko naselje Prišćapac. Iznad njega na uzvisini Debela glava (217 m) izgrađena je rustična crkvica sv. Marka do koje vodi šumski put. Staza se od crkvice spušta u plodno polje Morkan (toponim izveden od imena Marko) po kojem je crkvica dobila naziv »Sv. Marko u Morkanu«.

Prema imenu toponima, mjestu gradnje i ljetopisu župe pretpostavlja se da je na istom mjestu izgrađena crkva u davna vremena od koje nije ništa očuvano. Crkvica je g. 1765. povišena za oko jedan metar i produljena za jednu trećinu. Današnji oblik zadobila je temeljitom obnovom g. 1874. Iznad njezina dovratka postavljena je slabo čitljiva ploča s godinom blagoslova. Blagoslovio ju je 25. travnja 1908. don Ivan Šeman.

Iznad Apartmanskog naselja Prišćapac na uzvisini Debela glava (217 m) izgrađena je rustična crkvica sv. Marka do koje vodi šumski put. Staza se od crkvice spušta u plodno polje Morkan

Crkvica sv. Marka ima četvrtast tlocrt s unutrašnjom polukružnom i sniženom apsidom. Zidovi su joj izgrađeni od debelih slojeva grubo klesana kamena na kojima su probijena dva poluprozora šiljastih završetaka. Plošno pročelje bez ukrasa i dodataka ima nesimetrično postavljena drvena ulazna vrata, a završava rustičnom kamenom preslicom bez zvona. Unutrašnjost je izvedena s bačvastim stropom koji se oslanja na bočne zidove. U udubljenoj sniženoj i šiljastoj apsidi postavljen je povišeni kameni stol oltara s reljefom kaleža, hostijom i palminim grančicama na njegovoj prednjoj strani. Iznad oltara nalazi se slika, ulje na dasci, koja je umetnuta u udubljenje u zidu, a prikazuje naslovnika crkvice sv. Marka uz sv. Nikolu, sv. Roka i ležećega lava. Desno u apsidi utisnuta je kustodija, a dvije kamenice za blagoslovljenu vodu nalaze se s unutrašnje strane pročelnoga zida. Crkva je prekrivena kanalicama, a pod kamenim pločama.