ZAGORSKI TRG NA KOJEM SE SVAKODNEVNO MOLI Kako je Kraljica Mira dospjela među »brege«

Na obroncima Medvednice (88)

Snimio: Z. Galić | Trg Kraljice Mira u Brezju kod Gornje Stubice

Iznad Gornje Stubice i župne crkve sv. Jurja na području sela Brezja izgrađen je Trg Kraljice Mira s kipom Blažene Djevice Marije u prirodnoj veličini koji je postavljen na stup od oko 5,5 m. Iznad trga nalazi se park na platou s kalvarijskim križem i prostorom za molitve, glazbene koncerte, proštenja i događanja. Ideja za takav sakralni objekt na otvorenom niknula je na pješačkom hodočašću župljana Stjepana Sačera i Josipa Jurine u Međugorje. Trg Kraljice Mira izgrađen je poslije molitvenih nakana župljana ispred drvenoga raspela koji je tamo postavljen prije početka gradnje. Na spomenploči ispod kipa Djevice Marije zapisano je: »O 800. obljetnici prvoga pisanoga spomena crkve sv. Jurja u Gornjoj Stubici u čast Marije Kraljice Mira ovaj trg podigoše dobri ljudi, općina i zahvalni župljani sa svojim župnikom Ivanom Špoljarom i domaćim svećenikom Dubravkom Škrlinom Hrenom koji ga blagosloviše 14. lipnja 2009.«

Gradnja je počela 2008. godine, a glavninu poslova projekta, izvedbe i uređenja izvršili su obitelji Vlahović i Sačer. Župljanin Dragutin Vlahović uložio je sedmomjesečni besplatan rad u izgradnju trga. Trg i park s raspelom i kipovima anđela blagoslovljen je nakon trodnevnice u župnoj crkvi. Za osiguranje materijalnih sredstava izgradnje objekata na trgu i cesti zaslužni su župa, općina i pojedinci. Domaća građevinska poduzeća »Etos beton«, Niskogradnja »Hren« i »Pireko« te privatnici poklonili su materijal i izvršili radove bez naplate. Nakana je župljana izgradnja mosta u blizini trga prema križnom putu koji bi se trebao napraviti do vrha brda Vere na kojem će stajati 33-metarski bijeli »Križ spasa«.

Kod Kraljice Mira svakodnevno se moli krunica u večernje sate, a misa i proštenje su na dan blagoslova, blagdan Velike Gospe i na Marijine blagdane.