KAPELA PRESVETOGA SRCA ISUSOVA U NOVAKIMA PETROVINSKIM Kraj nje stasali svećenik mučenik Gecina i biskup Lang

Samoborsko-jastrebarskim krajem (111) Kapela Presvetoga Srca Isusova u Novakima Petrovinskim

Snimio: Z. Galić | Kapela Presvetoga Srca Isusova u Novakima Petrovinskim

Stanovnici sela Novaka Petrovinskih godine 1907. na križanju Karlovačke ceste i ceste za župno središte Petrovinu podigli su neogotičku kapelu na čast Presvetomu Srcu Isusovu. Novaki Petrovinski su i od Jastrebarskoga i od Petrovine udaljeni oko 4 km.

Kapela ima četvrtastu lađu na koju se nastavlja suženo i sniženo peterokutno svetište, koje je u unutrašnjosti poluokruglo, te masivan pročelni zvonik kroz koji se ulazi u crkvu. Na četvrtastu osnovu zvonika s dva kata nastavlja se osmerokutni kat i piramidalna kapa. Bočne stranice zvonika ojačane su kontraforima, a neogotički šiljasti luk nadvratnice na ulazu izveden je i na bočnim prozorima s obiju strana građevine. Krovišta na lađi i apsidi izrazito su šiljata, a građevina je zaštićena niskim zidom i željeznom ogradom. Kapela je g. 2008. temeljito obnovljena. Iz vremena gradnje crkvice datira i glavni drveni oltar u neogotičkom stilu s kipovima i svetohraništem iznad kojega se nalazi središnja niša s kipom Srca Isusova. U bočnim su nišama s desne strane kip Srca Marijina, a s lijeve kip sv. Josipa s ljiljanom u ruci.

Kapela je otvorena prema prethodnoj najavi. Ove je godine u lipnju blagoslovljena spomenploča o 120. obljetnici rođenja svećenika mučenika Martina Gecine, koji je rođen u Novakima 1902. godine, a službovao je u mjestima Hrvatskoga zagorja. Njega su komunističke vlasti uhitile kao župnika u Rečici u siječnju 1945. te je iste godine u svibnju bio i strijeljan. Ploča se nalazi na ulazu ispod zvonika. U Novakima je proveo djetinjstvo i zagrebački biskup Josip Lang (1857. – 1924.).

Mise su u crkvi sv. Petra u Petrovini i Blažene Djevice Marije Volavske (Snježne) u Volavju.