KAPELA SV. FABIJANA I SEBASTIJANA U LAZINI Što povezuje kapelu i Ameriku?

Samoborsko-jastrebarskim krajem (122) Kapela sv. Fabijana i Sebastijana u Lazini

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Fabijana i Sebastijana u Lazini

Blagdan sv. Fabijana i Sebastijana 20. siječnja slavi se prema događaju iz 288. g. kada je rimski vojnik sv. Sebastijan pogubljen strjelicama zbog svoje pripadnosti kršćanstvu i pomaganju zatočenim kršćanima u Dioklecijanovim zatvorima. Sv. Fabijan, papa, zaslužan je za izgradnju Kalistovih katakomba u Rimu, za zapise o životu i mučeništvu najranijih svetaca te organizaciju kršćanskih zajednica. On je pogubljen 250. godine i pokopan je u Kalistovim grobnicama.

U Lazini, mjestu draganićke župe sv. Jurja, oko 1704. g. izgrađena je jednostavna zidana kapela koja je obnovljena 1992. g. na mjestu starije drvene crkvice iz 1668. g. Od inventara iz vremena gradnje sačuvana je škropionica, a ostali su predmeti iz novijega vremena. Kapela je jednobrodna, četvrtastoga tlocrta s masivnim pročelnim zvonikom šiljastoga krovišta, trokutaste završne apside i bočne dvokatne sakristije uz svetište. Građevina kapele je spomenik jednostavne sakralne arhitekture toga kraja. Crkva se nalazi u ograđenu prostoru, koji je stiješten između kuća u središtu mjesta. U lađi je ravan, a ispod zvonika na ulazu bačvast svod. U mjestu se nalazi pil i kip sv. Nikole na stupu iz kraja 19. st., koji su donirali iseljeni Draganičani i Draganičanke u znak zahvale za sretan dolazak u Ameriku. Tamo se iselilo pola stanovništva toga kraja u vrijeme ekonomske krize. Uoči blagdana sv. Nikole 6. prosinca u Lazini je procesija od kapele sv. Fabijana i Sebastijana do kipa, gdje se održava prigodni program i podjela darova za djecu.

Mise su nedjeljom u 9.30 ili neki dan u tjednu u 17 sati, ali treba čitati župni listić župe Draganić u kojem se objavljuje raspored misa u župi.