KAPELA SV. OBITELJI U VELIKOM LIPOVCU Duhovna oaza okružena šumom i livadama

Samoborskim krajem (57) Kapela sv. Obitelji u Velikom Lipovcu

Snimio: Z. Galić | Kapela Sv. Obitelji u Velikom Lipovcu

Veliki Lipovec udaljen je 10 km cestom od Samobora preko Smerovišta, a od središta mjesta za 10 minuta hoda dolazi se do kapele sv. Obitelji. Godine 1911. u selu je kod kućnoga broja 14 Mato Gunčić izgradio četvrtasti pil s krovištem i ostakljenom zatvorenom nišom u kojoj je smješten kipić sv. Josipa s Djetetom Isusom. Pil se i danas nalazi na istom mjestu, a mještani su ga vlastitim radom obnovili. Časteći sv. Josipa, krajem Prvoga svjetskoga rata mještani su započeli graditi i kapelu koja će biti posvećena i sv. Josipu i Mariji i Malomu Isusu. Gradili su je zbog rata i siromaštva sve do g. 1925., kada je bila blagoslovljena za Veliku Gospu. Godine 1972. kapeli je dograđena sakristija na sjevernoj strani uz svetište. U tijeku Domovinskoga rata g. 1994. kapela sv. Obitelji temeljito je obnovljena te ju je vojni biskup Juraj Jezerinac blagoslovio 25. rujna.

Crkvica se nalazi na povišenu ograđenu platou iznad ceste, a okružena je šumom i livadama. Do nje se uspinje preko nekoliko stuba i kroz kameni izgrađeni ulaz s vršnim krovištem ispod kojega je postavljena staklena niša u kojoj je slika s istaknutim reljefnim likovima sv. Obitelji. Iznad ulaza u kapelu na krovištu se uzdiže zidani zvonik sa šiljastom metalnom kapom. Unutrašnjost lijepo uređene četvrtaste prostorije, koja završava s trostranim svetištem, ispunjena je slikama sv. Josipa, križnoga puta, Srca Isusova i Marijina, velikim raspelom na bočnom zidu, kipovima sv. Antuna Padovanskoga, Blažene Djevice Marije i vršnim oltarnim kipom sv. Florijana. Na oltaru u svetištu, ispred kojega je postavljen oltarni stol, ističe se slika sv. Obitelji.

Misa u kapeli je u nedjelju nakon blagdana sv. Tri kralja i sv. Florijana (4. travnja) te za Veliku Gospu, kada je proštenje. Misa zahvalnica je nakon blagdana Svih svetih.