SELO SITARI NEDALEKO OD MARKUŠEVCA Veliki štovatelji Srca Isusova

Kapela Srca Isusova u Sitarima

Snimio: Z. Galić | Kapela Srca Isusova u Sitarima

Na obronku Medvednice nedaleko od Markuševca u selu Sitarima nalazi se mala lijepa kapelica Srca Isusova. Izgrađena je poticajem i zalaganjem Vida Đurana i materijalnim sredstvima žitelja Sitara. Blagoslovio ju je 22. rujna 1907. domaći župnik Blaž Kovačić uz prisutnost župnika iz Remeta i Čučerja, mnogobrojnoga naroda toga kraja i pridošlica iz drugih župa. Narodno veselje započelo je uoči blagoslova večernjim molitvama i pjesmom, a nastavljeno je drugoga dana misom u župnoj crkvi sv. Šimuna i Jude Tadeja te procesijom do Sitara. U kapelicu je postavljen kameni kip Srca Isusova visine jednoga metra s dva anđela, koje su Sitarani kupili u radionici Antuna Scholca u Zagrebu za 56 kruna.

Vrata i dva prozorčića zaštićena su kovanim željezom, darom domaćega bravara. Krovište trokutastoga zabata i polukružnoga nastavka završava vršnim križem. Iznad ulaza u unutrašnjost stoji natpis »Srce Isusovo«. Okoliš je ograđen plotićem i ukrašen raslinjem maloga vrta. Donedavno su ispred pročelja rasla dva velika oraha, ali su bila uklonjena zbog opasnosti od rušenja na kapelicu i okolne kuće. Naknadno je ispred ulaza g. 1980. izgrađena betonska konstrukcija sa zvonom i satom. U dogovoru sa župnikom i uz materijalne prinose mještana g. 2006., za pripremu stote obljetnice kapelice, izvršena je temeljita obnova objekta. Nedavno je obnovljen i kip Srca Isusova. Uz mještane za uređenost kapelice brine se Barica Sitar. Kapelica je četrnaesta postaja na »Markuševečkom križnom putu« po crkvama, uz kapele i raspela toga kraja. Križni put u organizaciji Planinarskoga društva »Sv. Šimun« održava se u korizmi svake godine.

Ispred kapelice slave se mise od vremena župnika Krešimira Ivšića, i to na nedjelju nakon blagdana Srca Isusova u 11 sati.