SELO SITARI NEDALEKO OD MARKUŠEVCA Veliki štovatelji Srca Isusova

Kapela Srca Isusova u Sitarima

Snimio: Z. Galić | Kapela Srca Isusova u Sitarima

Na obronku Medvednice nedaleko od Markuševca u selu Sitarima nalazi se mala lijepa kapelica Srca Isusova. Izgrađena je poticajem i zalaganjem Vida Đurana i materijalnim sredstvima žitelja Sitara. Blagoslovio ju je 22. rujna 1907. domaći župnik Blaž Kovačić uz prisutnost župnika iz Remeta i Čučerja, mnogobrojnoga naroda toga kraja i pridošlica iz drugih župa. Narodno veselje započelo je uoči blagoslova večernjim molitvama i pjesmom, a nastavljeno je drugoga dana misom u župnoj crkvi sv. Šimuna i Jude Tadeja te procesijom do Sitara. U kapelicu je postavljen kameni kip Srca Isusova visine jednoga metra s dva anđela, koje su Sitarani kupili u radionici Antuna Scholca u Zagrebu za 56 kruna.

Vrata i dva prozorčića zaštićena su kovanim željezom, darom domaćega bravara. Krovište trokutastoga zabata i polukružnoga nastavka završava vršnim križem. Iznad ulaza u unutrašnjost stoji natpis »Srce Isusovo«. Okoliš je ograđen plotićem i ukrašen raslinjem maloga vrta. Donedavno su ispred pročelja rasla dva velika oraha, ali su bila uklonjena zbog opasnosti od rušenja na kapelicu i okolne kuće. Naknadno je ispred ulaza g. 1980. izgrađena betonska konstrukcija sa zvonom i satom. U dogovoru sa župnikom i uz materijalne prinose mještana g. 2006., za pripremu stote obljetnice kapelice, izvršena je temeljita obnova objekta. Nedavno je obnovljen i kip Srca Isusova. Uz mještane za uređenost kapelice brine se Barica Sitar. Kapelica je četrnaesta postaja na »Markuševečkom križnom putu« po crkvama, uz kapele i raspela toga kraja. Križni put u organizaciji Planinarskoga društva »Sv. Šimun« održava se u korizmi svake godine.

Ispred kapelice slave se mise od vremena župnika Krešimira Ivšića, i to na nedjelju nakon blagdana Srca Isusova u 11 sati.

IZVORGlas Koncila br. 6/2017.
Prethodni članakDOC. DR. KREŠIMIR DOLIĆ, PREDSJEDNIK VIJEĆA HRVATSKE LIJEČNIČKE KOMORE Evo zašto iz Hrvatske odlaze mladi liječnici
Sljedeći članakKAMPANJA GRUPNOG FINANCIRANJA Kupnjom tenisica Susreta hrvatske katoličke mladeži pomoć ide vukovarskoj tvornici i bolnici