KAPELA SV. ROKA U NOVAKIMA BISTRANSKIM Polazište više procesija

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Roka u Novakima Bistranskim

Na krajnjoj padini Medvednice uz magistralnu cestu koja povezuje bistranska mjesta sa Zaprešićem i Zagrebom tadašnji župnik Jakob Cerovski (1848.  – 1884.) kupio je zemljište u Novakima Bistranskim za izgradnju sakralnoga objekta. Uz pomoć župljana i Duhovnoga stola u Zagrebu majstor Baltazar Majcen izgradio je kapelu sv. Roka s pročelnim zvonikom i suženom polukružnom apsidom. Temeljni kamen blagoslovljen je 18. lipnja, a crkva je dovršena 29. rujna 1863. Blagoslovljena je na rokovsku nedjelju 21. kolovoza 1864. Na svečanosti blagoslova uz brojne svećenike okolnih mjesta i grada Zagreba okupilo se oko četiri tisuće ljudi.

Prva misa po dolasku

Kapela je zidana i treća je u nizu od vremena 17. st. Prethodne dvije drvene kapele su nestale; jedna u požaru, a druga zbog trošnosti.

Kapela ima tri oltara, od kojih je glavni s kipom sv. Roka, drugi je oltar s kipovima Blažene Djevice Marije, sv. Franje i sv. Antuna Padovanskoga, a treći oltar sv. Florijana i Sebastijana s njihovim likovima nacrtanim na zidnoj fresci.

U dugoj tradiciji župe sv. Nikole iz Bistre svi novi župnici po dolasku na službu prvu misu služili su u kapeli sv. Roka na rokovsku nedjelju. Kapela je obnavljana za vrijeme župnika Koščevića (1974. – 1986.), Drugčevića (1986. – 2004.) i Novosela (2004. – 2013.). Darovima župljana i mjesnoga odbora g. 2009. uređena je unutrašnjost i postavljeni su vitražni prozori.

Kapela ima tri oltara, od kojih je glavni s kipom sv. Roka, drugi je oltar s kipovima Blažene Djevice Marije, sv. Franje i sv. Antuna Padovanskoga, a treći oltar sv. Florijana i Sebastijana s njihovim likovima nacrtanim na zidnoj fresci i slikom sv. Florijana u sredini. Na mjestu otuđenoga kipa sv. Stjepana postavljena je njegova slika. Zidne slike prikazuju scene iz Novoga zavjeta. Na koru se nalaze vrijedne i rijetke orgulje.

Dva puta tjedno služe se mise

Mise su nedjeljom i petkom u 19 sati. Procesije su na blagdane Svijećnice, Bijele nedjelje, druge nedjelje po blagdanu sv. Roka i prve nedjelje po blagdanu Svih svetih.