TROJSTVENI PONOS MALE RAKOVICE Bratovština je bila dva puta odlučna: graditi!

Samoborskim krajem (38) Kapela Presvetoga Trojstva u Maloj Rakovici

Snimio: Z. Galić | Kapela Presvetoga Trojstva u Maloj Rakovici

U župi sv. Anastazije iz Samobora na cesti za Klake nalazi se lijepo obnovljeno raspelo u Maloj Rakovici. Od raspela se strmom cestom treba uspinjati 20-ak minuta do uzvisine i ulice Vidikovac od kojih se pružaju vidici sve do Zagrebačke gore, Hrvatskoga zagorja ili nedalekoga Samobora i Zaprešića. Na tom se brijegu do tridesetih godina prošloga stoljeća nalazio kip Presvetoga Trojstva. Godine 1932. osnovana je Bratovština Presvetoga Trojstva, koja je odmah donijela odluku o izgradnji kapele na mjestu kipa. Novoizgrađenu kapelu blagoslovio je 14. lipnja 1936. tadašnji samoborski župnik i kanonik Juraj Kocijančić.

Bratovština Presvetoga Trojstva, koja nije djelovala u komunističkom režimu, obnovljena je g. 1990. te je donijela odluku da se trošna i zapuštena kapela Presvetoga Trojstva u Maloj Rakovici sruši i podigne veća zidana crkvica istoga naslovnika. U Samoboru su redovnice Služavke Maloga Isusa iste godine obnavljale svoju samostansku kapelu sv. Ivana Krstitelja te su njezin oltar poklonile za Malorakovačku kapelu. Oltar s tabernakulom, ali bez Presvetoga, postavljen je na trostrani začelni zid kapele u nešto suženu svetištu. Do oltara se nalaze manji kipovi Srca Isusova i Marijina. Kapela ima plošno pročelje s istaknutim dvokrilnim vratima, četiri bočna prozora istoga izgleda i završetak sa šiljastim krovištem na kojem je mali drveni zvonik sa zvonom iz prvobitne kapele. Ispred kapele nalazi se raspelo koje je postavljeno u zidani prostor male kapele.

Mise su svake druge nedjelje u mjesecu u 17 ili 18 sati, na velike blagdane ili uoči njih, kao na primjer na Badnjak s misom u 16 sati.