KAPELA SV. STJEPANA U VUKŠINU ŠIPKU Prvomučenikov hram na darovanoj zemlji

crkve i kapele (121) Samoborsko-jastrebarskim krajem Kapela sv. Stjepana u Vukšinu Šipku

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Stjepana u Vukšinom Šipku

Novija kapela sv. Stjepana u Vukšinu Šipku, mjestancu koje crkveno pripada župi sv. Jurja u Draganiću, građena je 1999. i 2000. godine na privatnom zemljištu koje je poklonio Stjepan Cerovac, a blagoslovljena je 1. travnja 2000. Kapelu su izgradili mještani Vukšina Šipka te na pročelje postavili spomenploču s navedenim podatcima. Okolo crkvice podignuta je 2012. željezna ograda s kamenim stupovima, koju je dala izraditi Catherine Cerovac Skuljan na spomen svojoj baki Bari Cerovac, o čemu svjedoči još jedna ploča na pročelju.

Do sela Vukšina Šipka vodi prometnica koja se od glavne ceste Jastrebarsko – Karlovac odvaja za Krašić. Dva kilometra nakon drugoga skretanja lijevo prema okolnim brježuljcima nakon prethodnoga skretanja za Guce cesta dolazi do kapele sv. Stjepana. Crkvica je smještena između donjega i gornjega dijela sela.

Pročelje crkvice ima velika ulazna vrata nad kojima se otvara trostrano predvorje na stupovima. Na predvorje se nastavlja visoki četvrtasti zvonik s otvorom u kojem je jedno zvono, a na lađu crkvice pridodano je trostrano povišeno svetište s ravnim začelnim zidom. U svetištu je postavljen hrastov oltarni stol te drveni kip sv. Stjepana prvomučenika s palminom granom u rukama. U prednjem je dijelu kapele mali kor, ispod kojega se nalazi ormar za liturgijsko ruho jer kapela nema sakristiju. Na bočnim zidovima probijeni su prozori lučnoga završetka. U ograđenom vanjskom prostoru posađeno je nekoliko ukrasnih crnogoričnih stabala, a postavljena su i rasvjetna tijela.

Mise se slave povremeno, nekoliko puta u mjesecu i na blagdane prema najavama u župnom listiću župe sv. Jurja iz Draganića, koji se objavljuje i na internetskoj stranici župe. Blagdan zaštitnika kapele slavi se 26. prosinca.