NA MJESTU STARE KAPELE U VRATNIKU – NOVA Časte se dva sv. Marka

Samoborskim krajem (13) ), Vratnik, sv. Marko Križevčanin

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Marka Križevčanina u Vratniku
Kapela je jedna od nekoliko sličnih koje su građene devedesetih godina prošloga stoljeća na mnogim mjestima zaslugom i novcem mještana.

Cestovni pravac Samobor – Gradišće – Slani Dol s odvojkom za selo Vratnik ili planinarski put od Samobora preko Otruševca za Slani Dol na odvojku i skretanju za Vratnik ima izgrađenu kapelu posvećenu sv. Marku Križevčaninu, ali se časti i sv. Marko evanđelist. Kapela je jedna od nekoliko sličnih koje su građene devedesetih godina prošloga stoljeća na mnogim mjestima zaslugom i novcem mještana. Ona ima četvrtastu bazu s tlocrtom od oko 2,5 x 2,5 m, s pročelnim ostakljenim vratima lučnoga završetka, i četvrtasti zvonik s križem iznad krovišta koji je umanjena replika kapelice. Ispred pročelja pridodana je drvena nadstrešnica na dva stupa, a na začelju se nalazi apsidica s neznatno izvedenim trostranim stražnjim zidom. Na bočnim zidovima, kao i na bočnim stranicama zvonika, probijeni su prozori s lučnim završetcima. Desno od ulaza postavljena je spomenploča s tekstom iz g. 1994., u vrijeme kada bl. Marko još nije bio proglašen svetim: »Kapelu blaženoga Marka Križevčanina mučenika u spomen 900. godišnjice zagrebačke nadbiskupije podigli mještani Vratnika 1994. god. Blagoslovio biskup Đuro Kokša«. Mons. Kokša blagoslovio je kapelu 12. rujna 1994.

Kapela je izgrađena na istom mjestu gdje se nalazila mala kapela s raspelom, slikama Srca Isusova i Marijina te kipićem sv. Obitelji, koju su mještani podigli g. 1933. Današnju kapelu izgradili su mještani da bi se dva puta godišnje mogla održavati misa u selu. Tako su mise i proštenja u nedjelju nakon blagdana sv. Marka Križevčanina (7. rujna) i nedjelju nakon blagdana sv. Marka evanđelista (25. travnja).

U unutrašnjosti kapele postavljene su slike sv. Marka Križevčanina i sv. Marka evanđelista koje je izradila Branka Babić. Tamo je postavljeno i raspelo iz kapele koja se prije nalazila na tom mjestu. Vratnik pripada samoborskoj župi sv. Anastazije.