NOVA KORČULANSKA BOGOMOLJA Crkva »iznikla« na mjestu bivšega vojnoga kompleksa

Snimio: Z. Galić | Crkva sv. Antuna u Korčuli

Križ na Srđu poviše Dubrovnika raketirali su agresorski zrakoplovi kod napada na grad 1991. godine, a dijelove križa blagoslovio je sv. Ivan Pavao II. za pastirskoga pohoda Dubrovniku dvanaest godina poslije. Dio toga križa poslužio je kao temeljni kamen crkve sv. Antuna Padovanskoga, koji je biskup Mate Uzinić blagoslovio i postavio u lipnju 2016., a izgrađene na području gradskoga kotara Sveti Antun u Korčuli. Biskup Uzinić posvetio je novu crkvu 22. srpnja 2018. godine istaknuvši da je ona prva veća bogomolja u biskupiji izgrađena nakon više desetljeća, ali i prva posveta crkve u Korčuli od kraja 19. stoljeća.

Biskup Uzinić posvetio je novu crkvu 22. srpnja 2018. godine istaknuvši da je ona prva veća bogomolja u biskupiji izgrađena nakon više desetljeća

Crkva je građena klasično-modernim izričajem s izdvojenim zvonikom, pastoralnim centrom, dječjim igralištem i parkiralištem, površine 5500 m2, a od toga objekt zauzima 1700 m2. Radove je izvelo poduzeće »Alfaplan« iz Dubrovnika, a glavni projektant je Stjepo Butjer. Sredstva je osigurala župa sv. Marka iz Korčule sa župnikom Franom Kurajom, a zemljište bivšega vojnoga kompleksa za izgradnju poklonila je Republika Hrvatska.

U trobrodnoj unutrašnjosti postavljene su hrastove klupe u dva reda, kipovi sv. Antuna i Blažene Djevice Marije, križni put (izrađen od kamene prašine), vitraji s likovima hrvatskih svetaca i blaženika te likom sv. Ivana Pavla II. Na ogradi pjevališta nalazi se sedam slika s prikazom Isusova života: od navještenja Mariji do uskrsnuća. U svetištu – u kojemu je postavljen mramorni oltarni stol, ambon, veliko raspelo i svetohranište – dominira mozaik »Krist na prijestolju slave« (30 m2) izrađen od 200 tisuća murano stakalca. Rad je to Ante Mamuše, a donatorski dar obitelji N. Dužević Jung. Mozaik je postavljen 19. studenoga 2019. Na pročelju crkve je mozaik umjetnika Eugena Varzića s likom Krista i porukom na latinskome: »Dođite k meni svi«.

Ljeti su mise nedjeljom u 7.30, 10.30 i 19 sati, a ostali dio godine u 9 i 12 sati. Radnim danima cijele godine u 7 i 19 sati.