KAPELA U KOMPLEKSU ETNOSELA NA HRENOVU BRIJEGU Spomen na sve hrvatske branitelje

Snimio: Z. Galić | Kapela Majke Božje Stubičke u Slanom Potoku

Kapela Majke Božje Stubičke na vidikovcu iznad brijega sv. Martina ili Hrenova brijega u Slanom Potoku pripada kompleksu etnosela. S toga mjesta vidi se veliki dio Hrvatskoga zagorja sa Stubičkom dolinom, Lazom i okolnim brdima prema kojima je okrenut ulaz u kapelu. Kraj kapele je izgrađen drveni vidikovac s krovištem i platoom za prihvat hodočasnika ili planinara koji se spuštaju s Medvednice u Gornju Stubicu.

Kraj kapele je izgrađen drveni vidikovac s krovištem i platoom za prihvat hodočasnika ili planinara koji se spuštaju s Medvednice u Gornju Stubicu.

Ulaz kapele zaštićen je rešetkastim vratima, nad krovištem je postavljen niski tornjić sa zvonom, a na vanjskom dijelu svetišta metalno raspelo s korpusom Krista i zazivnom molitvom u spomen na sve hrvatske branitelje. Unutrašnjost kapele, skromnih dimenzija (3 x 2 m), u suženoj apsidi ima postavljen oltarni stol, dva svijećnjaka, dva kipića malih anđela i sliku Majke Božje Stubičke u ukrašenom drvenom okviru s ugrađenim svetohraništem i natpisnom pločom njena titulara. U prednjem dijelu kapele nalaze se dvije bočne klupice. Kao i kapela sv. Martina u etnoselu, i ova je izgrađena od drvene građe. Na ploči o povijesti nastanka kapele zapisan je svećenik Josip Čulig koji je 10. studenoga 2013. blagoslovio objekt i brijeg. Također su navedeni ljudi koji su zaslužni za njeno postavljanje, izgradnju ili opremanje. To su svećenik Dubravko Škrlin Hren i udruga Gornjostubička luč, Vladimir, Barica, Marko i Vladimir Hren, Ivan Bokun, Dragutin Škrlin, Božidar Haramustek, Gabrijel i Florijan Hren, Juraj i Vreni Kosec, te autor slike Juraj Lukina. Planinarskom stazom treba desetak minuta hoda od brijega sv. Martina do kapele Majke Božje Stubičke na vidikovcu.

U Slanom Potoku je g. 2007. izgrađena mala kapela Bezgrješnoga Srca Marijina na mjestu staroga »krajputaša«. Kod nje se moli u dane svibanjskih i listopadskih pobožnosti Majci Božjoj.