KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA Zambija (1) – najurbaniziranija afrička zemlja

Foto: Shutterstock
U vjersko-religioznom mozaiku protestanti su najbrojniji, pripadnici svih njihovih Crkava i vjerskih zajednica čine 64,7 %, nakon kojih slijede katolici sa 31,8 % te zajedno muslimani, budisti, hinduisti i ostali sa 2,7 %, a nepoznatih je 0,8 %

U reportaži o katolicima u Zimbabveu spomenute su redovnice Presvetoga Srca Marijina, koje pripadaju zajedničkoj provinciji Zimbabvea i susjedne Zambije, pa je dobro ukratko predstaviti Katoličku Crkvu i u tom zimbabveanskom susjedstvu.

Republika Zambija država je u središnjoj Africi bez izlaza na more, a graniči na sjeveru s Demokratskom Republikom Kongo i Tanzanijom, na istoku s Malavijem i Mozambikom, na jugu sa Zimbabveom i Namibijom te na zapadu s Angolom. Treba odmah reći da je najurbaniziranija zemlja u Africi; više od polovice stanovništva živi u gradovima i mjestima duž željezničke pruge koja povezuje tzv. Bakreni pojas na sjeveru, nazvan po bogatim nalazištima bakra, s Viktorijinim slapovima na jugu.

Dvije nadbiskupije i devet sufraganskih biskupija

U vjersko-religioznom mozaiku protestanti su najbrojniji, pripadnici svih njihovih Crkava i vjerskih zajednica čine 64,7 posto, nakon kojih slijede katolici sa 31,8 posto te zajedno muslimani, budisti, hinduisti i ostali sa 2,7 posto, a nepoznatih je 0,8 posto.

Prema službenim crkvenim statistikama iz 2019./2020. katolika je 6 042 600 od oko 19 000 000 stanovnika. Katolička je Crkva organizirana u dvije nadbiskupije: Lusaka i Kasama, te devet sufraganskih biskupija: Chipata, Kabwe, Livingstone, Mansa, Mongu, Monze, Mpika, Ndola i Solwezi. Biskupijskih je svećenika 487, redovničkih 380, što je sveukupno 867, kojima u pastoralu pomaže 28 redovničke časne braće i 1707 redovnica. Organiziranih je 385 župa, međutim, kao i u brojnim drugim afričkim župama, broj je filijala i misijskih postaja puno veći.

Biskupijskih je svećenika 487, redovničkih 380, što je sveukupno 867, kojima u pastoralu pomaže 28 redovničke časne braće i 1707 redovnica organiziranih u 385 župa

Tako npr. katedralna župa Isusa radnika u biskupiji Mpika ima četiri filijale i 20 misija. Zanimljivo je da među brojidbenim podatcima gotovo svaka župa donosi broj katekumena, čiji se raspon kreće od 40 do 600, što dovoljno govori o njihovu zadivljujućem rastu. Također vrijedi spomenuti da rijetko koja župa nema osnovnu školu, a mjesne se crkve skrbe i za brojna sirotišta i bolnice. Najveći broj vjernika, 1 739 000, ima nadbiskupija Lusaka, a najmanji broj biskupija Livingstone sa 97 500, no najveći postotak katolika među pučanstvom ima biskupija Ndola s čak 59,6 posto. Očekivano, najstarija mjesna Crkva u Zambiji je nadbiskupija Lusaka koja vuče korijen od Apostolske prefekture Broken Hill utemeljene g. 1927., a najmlađa je biskupija Kabwe osnovana 2011. Kao zanimljivost u spomenutom kontekstu broja župa treba spomenuti biskupiju Mongu, koja iako ima 100 500 vjernika, ima osnovanih samo 13 župa. Trenutačno je 16 biskupa, od kojih je 11 aktivnih i pet umirovljenih, među njima pet redovnika: dvojica oblata Marije Imakulate te po jedan konventualac, salezijanac i član Društva afričkih misija (S.M.A.). Svi su domaći Zambijci, osim dvojice umirovljenika, koji su rođeni u Irskoj i Italiji.

Nadbiskup s najveće plantaže čaja

Nadbiskupija Kasama, smještena u istoimenom gradu na sjeveru zemlje s nešto manje od 130 tisuća stanovnika, udaljenom 850-ak km od glavnoga grada Lusake, osnovana je 1967. bulom »Qui altissimi Dei« pape Pavla VI. Kasama je »srce« najveće zambijske etničke skupine Bemba, čiji 38. po redu poglavar/kralj Chitimukulu, punoga imena Henry Kanyanta Sosola Chitimukulu, ima svoje sjedište u selu 50-ak km istočno od grada. U 18. stoljeću Chiti Mulubi, onodobni kralj Bemba, poveo je pleme iz njihovih izvornih zemalja u Luba Carstvu Mukulumpe u DR Kongu i naselio ga na prostranstva sjeverne zambijske provincije oko Kasame. Danas je grad prometno dobro povezan s ostatkom zemlje s nekoliko autocesta, željeznicom i zračnom lukom. Okrug Kasama jedno je od glavnih turističkih odredišta u Zambiji zbog slapova Chishimba na rijeci Luombe.

Sadašnja je nadbiskupija bila najprije Apostolski vikarijat Bangueolo osnovan 1913., koji je 1952. preimenovan u Apostolski vikarijat Kasama, a biskupija Kasama utemeljena je 1959. Danas ima 803 000 vjernika, koji čine 56 posto stanovnika na njezinu području, organiziranih u 26 župa, sa 77 svećenika, 65 biskupijskih i 12 redovničkih, 23 redovnička časna brata i 84 redovnice. Nedaleko od katedrale sv. Ivana nadbiskupski je dvor u kojem stanuje i sa suradnicima vodi nadbiskupiju 64-godišnji nadbiskup Ignatius Chama, rođen u Kawambwi, gradu u zambijskoj pokrajini Luapuli na rubu sjeverne zambijske visoravni iznad doline Luapule, poznatom po najvećoj plantaži čaja u Zambiji. Za svećenika zambijske biskupije Mansa zaređen je 1984., g. 2008. imenovan je biskupom biskupije Mpika, a g. 2012. nadbiskupom Kasame. Na sastanku zambijskih biskupa 2021. u Lusaki izabran je za predsjednika Zambijske biskupske konferencije.

Biskupija u »Mjestu obilja i mira«

Nadbiskupija Kasama metropolija je kojoj pripadaju biskupije Mansa i Mpika.

Mansa je glavni grad provincije Luapula i sjedište okruga Mansa, koji je ime dobio po lokalnom poglavici Mansi i maloj rijeci Mansi koja teče na zapad do rijeke Luapule. Za vrijeme britanske vladavine grad je službeno nazivan Fort Rosebery, iz čega se može razumjeti osnivanje Apostolske prefekture Fort Rosebery g 1952. koja je uzdignuta na biskupiju Fort Rosebery g. 1961., promijenivši ime u sadašnju biskupiju Mansa g. 1967. Sadašnji biskup Patrick Chilekwa Chisanga, franjevac konventualac, vodi skrb o 332 000 stanovnika Manse, čije ime znači »Mjesto obilja i mira«, koje se razvilo tridesetih oko rudnika bakra. Redu manje braće konventualaca pristupio je g. 1992., u kojem je vječne zavjete položio 1998., a za svećenika je zaređen 1999. Nakon pastoralnih služba u župama Kitweu i Chawama otišao je na studij u Rim, gdje je 2006. diplomirao kliničku psihologiju na Papinskom sveučilištu »Gregoriana« u Rimu. Nakon toga imenovan je ravnateljem formacije za studente teologije i predavačem psihologije na St. Bonaventure Collegeu u Lusaki, a papa Franjo imenovao ga je biskupom Manse 2013. Biskupija koju vodi ima 237 župa, 48 biskupijskih i osam redovničkih svećenika te 90 redovnica. U biskupskom je dvoru nedaleko od katedrale Gospina uznesenja i zaslužni umirovljeni, najstariji zambijski biskup, 88-godišnji Andrew Aaron Chisha.

Nastavlja se

Župa sv. Josipa s osam filijala i 55 misija
Prvi je (opravdan) dojam da je u Zambiji relativno malen broj župa naspram broja vjernika, no valja znati da je broj filijala i misijskih postaja o kojima se pojedine župe skrbe vrlo velik. Pomalo je nevjerojatan podatak da u župi sv. Josipa u Chalabesi ima osam filijala i 55 misija te je teško odgonetnuti kako se župnik Anthony Mulenga i kapelan Chitundu Webster uspijevaju snaći u svim pastoralnim obvezama unatoč pomoći triju redovnica Malih službenica Marije Imakulate i petero kateheta, te 112 stalnih volontera spremnih u svakom trenutku pomoći na bilo kojem području. Naime, prema službenim statistikama vjernika je nešto manje od 16 tisuća, ali postoji 16 laičkih udruga i skupina od 100 katekumena, a župa vodi i Predškolsku skupinu sv. Edmunda, koju pohađa stotinjak djece.