KNJIŽEVNOST KOJA JE ISPOVIJEDALA ISTINU 2. prosinca 1868. rođen francuski katolički književnik Francis Jammes

Francis Jammes
Francis Jammes

Među stranim katoličkim piscima koji su ponajviše utjecali na naše ističe se Francis Jammes, rođen 2. prosinca 1868. u Tournayu u Francuskoj.

Živeći u brdovitim Pirenejima, posvetio se seoskomu životu, obitelji (sedmero djece), lovu i pisanju, objavivši po tridesetak knjiga poezije i proze. Prvu zbirku pjesama »Od jutarnjega do večernjega Angelusa« objavio je 1897. godine. Katolicizmu se vratio godine 1905. pod utjecajem književnika Paula Claudela, također poznatoga konvertita. Opisao je to riječima: »Bio sam izgubljen u čudu, u nekoj vrsti sretnoga zaprepaštenja. Katoličanstvo je ušlo u moj život.«

Od tada je njegova književnost ispovijedala »Istinu, koja je slava Božja«. Njegova je književnost od tada bila u oprjeci s modernističko-avangardističkim umjetničkim i filozofskim sistemima i programima onoga vremena. Nježnom lirikom prožete pjesme posvećene su ponajprije svakidašnjici tzv. malih ljudi i obitelji, redovito ispunjene čežnjom za Božjim i božanskim. U prozi se ističu »Kršćanske georgike«, sage iz života religiozne seljačke obitelji.

Naš književnik i mislilac Dušan Žanko, nazvavši ga »poeta christianissimus«, napisao je da se u njegovim knjigama proze »svaka rečenica pretvara u čistu liriku«. Blaženi Ivan Merz u svojoj disertaciji oslikava pak njegovu sintezu prirode i kršćanske duhovnosti: »Pred prirodom on se silno oduševljava i izražava uzvišenim stilom koji nas podsjeća na poeziju Liturgije«, čime pokazuje »bliskost koja postoji između prirodnog svijeta i svijeta nadnaravnoga reda«, zbog čega su ga povjesničari književnosti »svrstali u skupinu pisaca ‘mistični realisti’«. Pripovijetke, romani, među kojima je najpoznatiji »Gospodin ozeronski župnik«, i memoari zaokružuju njegovo književno stvaralaštvo u istom pastoralnom i intimnom tonu sinteze prirode i kršćanske duhovnosti (sakramenti, misa, križni put, krunica).

Jammes je snažno utjecao na europsku i američku književnu scenu, tako i na hrvatske katoličke pjesnike međuratnoga razdoblja, primjerice Šopa, Klarića i Cvitana. Nekoliko mu je knjiga prevedeno, a prijevodi poezije i proze mogu se naći i u tadašnjim katoličkim časopisima, osobito »Hrvatskoj prosvjeti«. Umro je 1. studenoga 1938. u francuskom gradiću Hasparrenu. (L)