KOLIKO JE REGISTRIRANIH KEMIKALIJA NA TRŽIŠTU? Svjetska inventura kemikalija

Foto: Shutterstock

Skupina je znanstvenika izvršila prvu globalnu inventuru kemikalija koje su službeno registrirane na svjetskom tržištu. Pod naslovom »Prema globalnomu razumijevanju kemijskoga onečišćenja« objavili su do sada najopsežniju analizu stanja na terenu (Environmental Science and Technology, 22. 1. 2020.). S obzirom na ugled institucija, autora i časopisa u kojem je objavljena studija, ta inventura ima iznimnu orijentacijsku vrijednost. Ako ništa drugo, rezultati, koji su upozoravajući, pa i zastrašujući, ne mogu se ignorirati.

Raznolikost kemikalija

Sve donedavno u mjerodavnim institucijama, medijima i znanstvenim krugovima govorilo se o brojci od 85 tisuća različitih vrsta kemikalija na svjetskom tržištu. Taj broj govori o raznolikosti kemijskih tvari koje se proizvode, transportiraju, prodaju i rasipaju po cijelom svijetu. Nije sasvim jasno iz kojega je izvora potekla procjena, no ta je brojka postala viralna i mnogi su je rabili kao argument u opisu kemijskoga nasilja nad životnim prostorom.

Na svjetskom se tržištu kemikalija nalazi više od 350 tisuća različitih kemijskih entiteta. Nažalost, velik se dio tih kemijskih tvari prelijeva s tržišta u okoliš, a mnoge se svakodnevno nalaze i na meniju ljudske populacije.

Jedan od osnovnih prigovora u javnosti bio je u tome što sigurnost većine kemikalija s popisa nije bila poznata. Od pretpostavljene brojke (85 000) tek je nekoliko stotina vrsta kemikalija ispravno i potpuno ispitano. To zapravo znači da korisnici, potrošači, a ni regulatorna tijela nemaju nikakav uvid u štetnost i moguće posljedice rukovanja ili izlaganja najvećemu dijelu tržišnih kemikalija.

»Sve je to kemofobija«

Međutim, nakon višegodišnje, često i nekritičke uporabe brojke o golemoj vrsti kemikalija na tržištu predstavnici kemijske industrije odlučili su provjeriti inventurne liste i uzvratiti udarac raširenoj kemofobiji. U tom rušenju mita o 85 tisuća vrsta kemikalija prednjači Američko vijeće za kemiju (ACC), koje je na svojim službenim stranicama objavilo konačne podatke sveobuhvatne analize: na svjetskom se tržištu nalazi 8707 vrsta kemikalija. Dakle, deset puta manje od brojke koja se godinama »zloupotrebljavala« u napadima na kemijsku industriju. Doduše, ni za tu desetkovanu brojku nije potpuno jasan izračun, ali je postalo očito da je raznolikost kemijske ponude na tržištu postala znanstvena kontroverza.

Novi kemijski podatci i proizvođači

Mnogo vjerodostojniji podatci o vrstama kemikalija na tržištu dolaze iz Europske agencije za kemikalije (ECHA, Helsinki), a u okviru najvažnijega kemijskoga sustava na svijetu, takozvane REACH regulacije. Do sredine 2018. godine europske su tvrtke službeno prijavile gotovo 90 tisuća vrsta kemikalija koje se proizvode ili uvoze u Europsku uniju. Štoviše, to se odnosi samo na one vrste kemikalija čiji je godišnji promet veći od jedne tone. Dakle, brojka od 85 tisuća vrsta kemikalija nije bila lažna vijest, nego prilično točna i konzervativna procjena. »Konzervativna« znači da je stvarna brojka, vrlo vjerojatno, mnogo veća, jer se broje samo kemikalije velikoga tržišnoga volumena i jer su podatci ograničeni na europski kontinent.

Zabrinjavajuće brojke

Autori najnovije studije podsjećaju da se prvi popisi kemikalija na svjetskom tržištu odnose uglavnom na zapadne zemlje čiji je udio u proizvodnji i prometu s kemikalijama bio gotovo 70 posto. Od početka ovoga tisućljeća promet kemikalijama se utrostručio, a sve veći se udio (više od 40 posto) odnosi na takozvane BRIC zemlje – Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Stoga su odlučili provjeriti novo stanje na tržištu. Nakon detaljne analize došli su do veoma velikih brojaka, mnogo većih od svih dosadašnjih procjena. U najnovijem katalogu danas se nalazi 157 tisuća vrsta pojedinačnih kemikalija, 75 tisuća kemijskih smjesa i polimera raznolikoga sastava te 120 tisuća kemijskih tvari nedovoljno poznate strukture ili sadržaja.

Prema tome, na svjetskom se tržištu kemikalija nalazi više od 350 tisuća različitih kemijskih entiteta. Nažalost, velik se dio tih kemijskih tvari prelijeva s tržišta u okoliš, a mnoge se svakodnevno nalaze i na meniju ljudske populacije.