»LETEĆI PATER« POKRENUO LAVINU DONACIJA Kako Hrvati mogu pomoći u financiranju vozila za hrvatske misionare

Zahvaljujući MIVA-i kupljena su vozila koja koriste hrvatske misionarke u Ekvadoru i Ugandi

Pet terenskih automobila isporučenih u Boliviju, Island, DR Kongo, Tanzaniju i Benin plod je prošlogodišnje akcije »Misijska vozila« (MIVA) Papinskih misijskih djela iz Hrvatske i BiH koja nedjelju 22. srpnja – uz blagdan zaštitnika putnika, vozača i pomoraca sv. Kristofora – dočekuje s novim zahtjevima i molbama misionara za financiranje prijevoznih sredstava u Ekvadoru i Zambiji. Akcija koja se u Crkvi organizira već devet desetljeća prepoznata je jer se prilozima pomaže misionarima u kupnji prijeko potrebnih vozila kako bi mogli spasiti živote i vratiti zdravlje bolesnima, siromašnima omogućiti pristup školi, doći do vjernika koji ih željno čekaju, dovesti potreban materijal za gradnju crkava, škola i bolnica.

Financiranje nije prestalo ni za rata

Kupnja misijskih vozila posredovanjem akcije MIVA, kako svjedoče u Papinskim misijskim djelima, ovisi o dobroti ljudi koji razumiju važnost vozila za život svakoga čovjeka, posebno u dalekim misijskim krajevima gdje djeluju hrvatski misionari. Vozilima se misionari koriste za različite potrebe jer ih imaju tek jedno ili dva za desetak, pa i stotinu tisuća ljudi.

»Dio misije je i škola s vrtićem, osnovnom i srednjom školom, no mnoga djeca ne mogu doći u školu zbog velike udaljenosti, lošega terena, financijskih nemogućnosti i drugih razloga, ali sestre uvijek nađu način da ih dovezu u školu. Sedam sestara, 400 djece, tri sela sa zahtjevima kupnje namirnica, prevoženja djece, obilaska sela – sve je to nemoguće bez prijevoznoga sredstva kao što je automobil«, kazala je s. Lenka Čović o potrebama u svojoj zajednici koju će pomoći MIVA.

»Akcija MIVA Crkve u Hrvata počela se javljati već osamdesetih, kada je kupljeno i prvo misijsko vozilo. U novonastalim političkim i crkvenim okolnostima akcija MIVA u Hrvatskoj je ozbiljnije pokrenuta 2010., a u Bosni i Hercegovini 2011. Posljednjih su se godina u akciju uključile brojne župe i pojedinci iz cijele Hrvatske te BiH. Na tom nesebičnom doprinosu i zauzimanju od srca svima hvala i od Boga plaća«, rekao je ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj svećenik Antun Štefan, koji je istaknuo i dosadašnje rezultate. MIVA Hrvatska i MIVA BiH pomogle su u nabavi 21 automobila, jednoga traktora, 34 bicikala, 15 tricikala i sedam motocikala. Uz to MIVA nabavlja i konje i magarce za misionare i njihove siromahe zahvaljujući darovima vjernika iz mnogih europskih zemalja.

Danas akcija »Misijska vozila« pod geslom »Moj dar slavi Boga za sve prijeđene kilometre« djeluje u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Australiji, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji te Hrvatskoj i BiH. No sve je počelo u ožujku 1927. godine tužnom pričom o gubitku najboljega prijatelja koja je pokazala kako životne teškoće mogu pokrenuti velika djela. U Kölnu je u ožujku 1927. ustanovljena organizacija MIVA kao europska ustanova misijsko-prometnoga karaktera koja se bavi prikupljanjem sredstava za misijska vozila. Ideju za osnivanje akcije dao je Paul Schulte, kojega su nazivali »leteći pater«. Njegov najbolji prijatelj o. Otto Fuhrmann, misionar u Namibiji, umro je od malarije. Cijeli su ga tjedan vozili, a zatim još pet dana nosili na ramenima do bolnice, no stigao je prekasno te sljedeći dan umro. »Letećega patera« to je vrlo ražalostilo pa je po Europi počeo tražiti darovatelje za kupnju misijskih vozila. Ideja je urodila plodom i proširila se, a takav oblik pomoći nije prestao čak ni za vrijeme Drugoga svjetskoga rata.

Akcija traje cijele godine

Tako se i za ovogodišnji blagdan sv. Kristofora organiziraju blagoslovi automobila, a tom su prigodom iz Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj pripremili plakat, letke i naljepnice s likom sv. Kristofora te mirise za vozila. »Papinska misijska djela Hrvatske i BiH i ove godine započinju godišnju akciju MIVA, i to zato da bi se prilikom blagoslova vozila prikupila sredstva kojima bismo pomogli našim misionarima u njihovim misijskim putovanjima. Akcija traje cijele godine kada vozači, kao i svi drugi sudionici prometa, imaju priliku dati svoj dar za sretno prijeđene kilometre. Koliko je moćan taj dar i kako uistinu rješava velike brige naših misionara u dalekim krajevima svijeta svjedoče vozila koja su rezultat akcije MIVA«, kazao je ravnatelj Štefan.

Zahvaljujući MIVA-i kupljena su vozila koja koriste hrvatske misionarke u Ekvadoru i Ugandi

Ovogodišnjoj se akciji MIVA raduje i hrvatska redovnica s. Lenka Čović koja već 34 godine služi kao misionarka u Ekvadoru u misiji Krista Misionara Molitelja u blizini glavnoga grada Quita. »Teške, brdovite poljske ceste, prepune blata i rupa, za bicikle su nemoguće, za motocikle gotovo nemoguće, za automobile veoma teške, ali to je jedini mogući način prijevoza. U misiji žive časne sestre, bez kojih većina djece ne bi imala mogućnost pohađati školu. Dio misije je i škola s vrtićem, osnovnom i srednjom školom, no mnoga djeca ne mogu doći u školu zbog velike udaljenosti, lošega terena, financijskih nemogućnosti i drugih razloga, ali sestre uvijek nađu način da ih dovezu u školu. Sedam sestara, 400 djece, tri sela sa zahtjevima kupnje namirnica, prevoženja djece, obilaska sela – sve je to nemoguće bez prijevoznoga sredstva kao što je automobil«, kazala je s. Lenka Čović o potrebama u svojoj zajednici koju će pomoći MIVA. Detalje o mogućnostima donacija moguće je pronaći na internetskoj stranici www.misije.hr .