LIKOVNA UMJETNICA MARGARETA KRSTIĆ Jaslicama »osvojila« Rim i Vatikan

Margareta Krstić, poznata likovna umjetnica iz župe Jelenje, i ove je godine izložila svoje jaslice na poznatoj međunarodnoj izložbi »100 Presepi« u Rimu. »Devet godina izlažem u Rimu, a ovo je već četvrti put ‘u grotama’, kako nazivaju Talijani moj izložbeni prostor. Ovu godinu svetoj Obitelji i klasičnim kraljevima dodala sam priču ludih i mudrih djevica.

Sveti Otac veselio se jaslicama

Ista priča, a druge skulpture, ide i na izložbu ‘Jaslica svijeta’ u Veronu, kamo u Arenu idu tri priče, oko 75 skulptura«, rekla je Margareta Krstić i dodala: »Ova prigoda zaista je najbolji mogući način svjedočiti o kršćanskim korijenima i vrijednostima koji se njeguju u našoj domovini, a umjetničko stvaranje, s duboko utkanom duhovnom dimenzijom, nadahnjivat će tijekom blagdana.«

»Također sam postavila jaslice u bazilici Santa Maria del Popolo na izložbi koja se već 42 godine tradicionalno održava u Rimu pod patronatom visokih talijanskih državnih institucija.«

Posebno drag susret doživjela je u srijedu 22. studenoga, kad je bila u društvu Zlate Penić Ivanko, savjetnice u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Imala je priliku osobo pozdraviti papu Franju i predati mu svoj dar. »Predala sam mu monografiju na talijanskom jeziku, knjige ‘Odjeća Rijeke i okolice od 16. do 20. stoljeća’ koju sam izdala 2016. godine i ‘Graditelji, to smo mi’, knjigu koja je promovirana ove godine u crkvi posvećenoj Maksimilijanu Kolbeu u Podhumu, a posvećena je generacijama djece koja su na likovnim radionicama kroz likovno izražavanje gradila svoju vjeru. U pismu Svetomu Otcu rekla sam da moja Grobnišćina ima tri župe i četiri crkve. Male jaslice za njega radila sam s velikom ljubavlju i nazvala ih, na prijedlog moga dragoga prijatelja prof. dr. Nenada Hlače, ‘Jaslice vjernog hrvatskog puka’. Gospodin Aramis iz Podhuma napravio mi je drveni ‘krevetić’ za jaslice. Sveti Otac veselio se jaslicama«, posvjedočila je Margareta Krstić.

Postavila jaslice u rimskoj bazilici

Također je obznanila: »Dan ranije postavila sam ‘Jaslice s pastiricama’, hrvatsku priču, narod koji se klanja svetoj Obitelji i prve hrvatske kraljeve, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Te jaslice bit će postavljene i za vrijeme adventa i Božića do Sveta Tri kralja. Također sam postavila jaslice u bazilici Santa Maria del Popolo na izložbi koja se već 42 godine tradicionalno održava u Rimu pod patronatom visokih talijanskih državnih institucija.« (m)