LIPANJSKI MAK – Za odmor uz Isusa

MJESECI U MOLITVI
PISMA IZ MISIJA O BORBI PROTIV DJEČJEGA RADA
MAKOVCI JAVLJAJU SA SVIH STRANA
»Upecani« prvopričesnici i ministranti s ljubavlju
APOSTOLI NA GRBOVIMA
Izradi kartice, uči o apostolima!
UZ PETU OBLJETNICU SMRTI DON ŽIVKA KUSTIĆA
Sjećanje na »Dječaka u prozoru«
KAKO PREPOZNATI SVETCE MEĐU NAMA?
Dramolet za sve dane u godini
U VELIKOM LABIRINTU
Do junakinja Novoga zavjeta
IZ VJEROUČITELJEVE BILJEŽNICE
RADOSNI PRVOPRIČESNICI
S apostolima – po svem svijetu!
PRIČA I MINIPRIČA
Od psića na ljetovanju do zvjezdanoga neba
PRVI LJUDI NA MJESECU
Pola stoljeća nakon »osvajanja« Mjeseca
ZNA LI BLAŽ ODGOVOR NA PITANJE
Kada godine postanu »nenormalne«?
LJETNA IGRA ZA CIJELU OBITELJ
»Uređujemo Mak!«
GLAVOLOMKE, PITALICE, AFORIZMI, ZAGONETKE…
Osmosmjerno otkrivanje Hrvatske

I za sam kraj školske i vjeronaučne godine, zamišljen kao pratitelj za nadolazeće dane praznika i odmora, dolazi najnoviji broj dječjega vjerskog mjesečnika Maloga koncila – Maka. U njegovu je središtu srce – i to ponajprije prvopričesničko. »Satkano« od mnoštva malih srdaca, prava je slika makovaca, koji su – čak i u onim mjesecima kad »Mak« ne izlazi – i dalje međusobno srcima povezani! I to baš svi – od čitatelja, urednika i vrijednih odraslih suradnika, također vjernih makovaca! Baš kao što su i hrvatski prvopričesnici iz Frankfurta, čiju smo fotografiju istaknuli – mnoštva malih srdaca koja zajedno čine veliko srce. U njegovu, kao i u Makovu središtu je Isus. On nas sve poziva i okuplja na zajedništvo u euharistiji – pa smo i tijekom praznika pozvani i dobrodošli na nedjeljnu misu i pričest. Da bismo se za takva slavlja što bolje pripremali i radosnije slavili, cijelu je vjeronaučnu godinu »pomagala« rubrika »Nedjelja s Isusom«, a čini to i u ovomu broju. Srce je i najsnažniji simbol koji povezuje pobožnosti kroz ljetne mjesece – lipanj je u Crkvi posvećen Presvetomu Srcu Isusovu, srpanj Predragocjenoj Krvi Kristovoj, a kolovoz Bezgrješnomu Srcu Marijinu. Ta otajstva vjere u rubrici »Mjeseci u molitvi« čitateljima približava Anđelko Katanec. Uz »Radosne prvopričesnike« s apostolima se, snagom Duha Svetoga, kreće u cijeli svijet – širiti Isusovu radosnu vijest. Srčano skakuće vjeverica Vjera sa stranica »MaLIMAka«, dijela časopisa zamišljenog za mlađe osnovce. Ništa manje živahno nije ni u zadatcima koje nudi u »Vjerinu vrtiću«, kao i pozivu na izradu vlastitog labirinta prema jednostavnim uputama.

Makov umetak, koji uz dječje vješte ruke, za čas postaje i igra, upoznaje čitatelje pobliže s apostolima – prvim Isusovim učenicima – pomoću njihovih simbola, »grbova«. Otkriti ljepote domovine također je moguće s lipanjskim Makom i to u »mreži« zagonetaka i osmosmjerki. Spremate li se na put, prije polaska otkrijte koji ste »tip« putnika – planeri, pratitelji, pustolovi ili… – odgovarajući na pitanja iz psihotesta »Ljetni 5P putnici«. Mak također, iz broja u broj, vodi na putovanje s hrvatskim misionarima koji revno iz broja u broj živim prizorima i tekstom približavaju ljepote i izazove iz dalekih zemalja. U lipanjskom broju pod naslovom »Djeca ne bi trebala raditi na poljima, nego na snovima!«, s. Adriana Galić iz Konga piše kako u toj afričkoj zemlji, uz roditelje, na posao idu i djeca. Sestra Celestina Gavrić, koja 34 godine služi u misijama progovara o problemu s Islanda koji nema ni »svojih« svećenika, ni redovnica.

Na stranicama ljetne pouke i razbibrige, najnoviji Mak vinuo se u zrak: proučavajući ptice »izumiteljice«, podsjećajući se prvoga čovjekova slijetanja na Mjesec prije 50 godina… Tu je i priča o psiću koji je tijekom ljetnih praznika ostao sam, novi dramolet o traganju za svetcima među (svima) nama, a veliki labirint spaja biblijske žene novoga zavjeta s njihovim junačkim ljudskim i vjerničkim djelima, iz kojih možemo učiti o Bogu – tko je i kakav je.

Lipanjski Mak s čitateljima će na poseban način povezati i igra na koricama, pod nazivom »Uređujemo Mak«! Osim dobre obiteljske i prijateljske zabave, želja je igre potaknuti sve »makovce« da se i ljeti, tijekom praznika, jave svome Maku – »cvijetu molitve, znanja, igre i prijateljstva«!