LJEKOVITI I ULJE, I PLODOVI I LIŠĆE Maslina – liječnica s Mediterana

Foto: Shutterstock | Maslina

Maslina (Olea europaea) prepoznatljiv je »brend« mediteranske prehrane, a maslinovo ulje u službenoj medicini priznato kao sastojak koji pridonosi smanjenomu riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokoga sadržaja (74 %) oleinske kiseline koja je glavna komponenta maslinova ulja te drugih nezasićenih masnih kiselina, kao i brojnih antioksidanata, maslinovo ulje djeluje na smanjenje razine štetnoga LDL kolesterola i povećanje zaštitnoga HDL kolesterola, što pomaže arterijama u održavanju elastičnosti i snižavanju krvnoga tlaka. Maslinovo ulje uspješno prevenira nastanak kroničnih upalnih bolesti jer u sebi sadrži jedinstvene komponente biofenole koje djeluju protuupalno. Za protuupalno djelovanje posebno je zaslužan oleuropein (gorki monoterpenski glukozid) koji ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje. On je osim u plodu u znatnoj koncentraciji sadržan i u listu masline. Ekstrakt lista masline i čaj od maslinova lišća sadrže visoke količine protuupalnih sastojaka, ali i sastojaka koji djeluju protiv oksidacijskoga stresa u stanicama pa na taj način sprječavaju njihovo oštećenje, jačaju imunitet i djeluju zaštitno na srce i krvne žile.

  • Kemijski spojevi u listu masline mogu djelovati i tako da ometaju djelovanje antibiotika. Stoga proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike.
  • Ne treba pretjerivati s uzimanjem čaja od masline zato što snižava krvni tlak.
  • Maslinovo ulje lako je probavljivo pa se preporučuje djeci.
  • Velika jušna žlica (15 g) maslinova ulja sadrži oko 135 kcal. Zbog toga ga treba upotrebljavati umjereno zbog njegove kalorijske vrijednosti.
  • Maslinovo ulje smanjuje kiselost želudčanoga soka i djeluje zaštitno na sluznicu želudca, crijeva, stimulira izlučivanje žuči i regulira pražnjenje žučnoga mjehura.
  • Plod i list masline sadrže polifenol oleokantal, koji blokira iste mehanizme koji prate bol kao i neki postojeći nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen). Dnevni unos 50 grama maslinova ulja odgovara desetini doze lijeka protiv boli preporučene odraslim osobama.
  • Dosadašnja istraživanja pokazala su da najmanje dva polifenola u maslinovu ulju, tirosol (TS) i hidroksitiroksol (HTS) pospješuju razinu osteokalcina, proteina koji pridonosi jačanju kostiju.