LJEKOVITI SASTOJCI U SVJEŽEM, OSUŠENOM ILI KUHANOM OBLIKU Kukuruz djeluje zaštitno na krvne žile

Foto: Shutterstock | Kukuruz

Kukuruz (Zea mays) svestrani je prehrambeni proizvod s ljekovitim sastojcima u svježem, osušenom ili kuhanom obliku. Kukuruzno brašno bogat je izvor vitamina skupine B te aminokiselina, minerala i vlakana. Prehrambena vlakna djeluju na snižavanje kolesterola u krvi, kao i vitamin B3 (niacin) te B9 (folna kiselina), koji se u znatnoj količini nalaze u kukuruzu. Stoga kukuruz djeluje zaštitno na krvne žile. Visoka količina vitamina B1 (tiamina) korisna je za rad mozga jer taj vitamin sudjeluje u sintezi acetilkolina, prijenosnika živčanih impulsa koji je važan za dobro pamćenje. Kuhani mladi kukuruz ima priznata antioksidativna svojstva jer je bogat feruličnom kiselinom koja se oslobađa kuhanjem i koja djeluje na zaštitu stanica organizma. Kukuruzna svila poznata je kao pučki lijek koji se upotrebljava za poticanje izlučivanja tekućine iz tijela, a priznala ju je i službena medicina. Najčešće se upotrebljava pri raznim upalama mjehura, za poticanje izlučivanja bubrežnih kamenaca… Kukuruzna svila dostupna je kao sastojak čajeva ili ekstrakata koji se mogu kupiti u ljekarnama.

  • Od zrna kukuruza proizvodi se ulje koje se preporučuje kod ateroskleroze jer smanjuje razinu kolesterola i bogato je vitaminom E.
  • Kukuruz je dobar izvor luteina i zeaksantina, spojeva koji su važni za zdravlje vida.
  • Zbog bogatstva folne kiseline kukuruz se preporučuje trudnicama.
  • Škrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza (73 %) i važan je izvor energije.
  • Kukuruzno brašno dobra je hrana za početak dohrane dojenčadi (u kašicama) jer ne sadrži gluten i pun je hranljivih nutrijenata za rast i razvoj djeteta.