NIJE SAMO SVADBENI SIMBOL Ružmarin – tonik za mozak

Foto: Shutterstock | Ružmarin

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) čest je sastojak krema protiv bolova koje su dostupne u ljekarnama. Razlog je analgetičko djelovanje ružmarinova eteričnoga ulja, odnosno njegovih sastojaka 1,8-cineola, alfa-pinena i kamfora, koji se vežu uz receptore za bol i specifične medijatore upale te tako svojim djelovanjem olakšavaju bol u mišićima i zglobovima. Ružmarinovo ulje djeluje i na proširivanje krvnih žila pa se upotrebljava u preparatima za poboljšanje cirkulacije. Zahvaljujući protuupalnim svojstvima, ružmarin se upotrebljava za inhalaciju kod prehlade, ali i kao napitak koji pomaže kod otežane probave (nadutosti, težine u želudcu), poboljšava lučenje žuči i funkciju jetara. Ružmarin se smatra »tonikom« za mozak koji poboljšava koncentraciju i pamćenje. Određeni antioksidacijski spojevi pronađeni u ružmarinu, posebno karnozična kiselina, dokazano potiču pamćenje i štite neuronske putove. Ružmarin djeluje na poboljšanje cirkulacije, čime potiče unos kisika u stanice i djeluje stimulirajuće za cijeli organizam te pomaže u ublažavanju glavobolje i migrene.

  • Ružmarinovo ulje sadrži antioksidanse koji djeluju na smanjenje razine kortizola odnosno hormona stresa te se upotrebljava za opuštanje.
  • Karnozična kiselina koju sadrži ružmarin štiti od degeneracije rožnice, oštećenja mrežnice izazvane svjetlom te senilne makularne degeneracije.
  • Važno je pridržavati se uputa o pijenju čaja od ružmarina jer veća količina može dovesti do nuspojava mučnine, povraćanja i krvarenja.
  • Ružmarin sadrži i sastojak salicilata, koji je sličan aspirinu te ga osobe alergične na aspirin ne bi trebale uzimati.
  • Potreban je oprez u osoba koje pate od poremećaja krvarenja ili uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi te u trudnica i dojilja jer može potaknuti krvarenje.
  • Pripravci od ružmarina (čaj, tinktura i slično) rabe se za njegu kože i kose te tretiranje ćelavosti jer potiču cirkulaciju i dovode hranjive tvari do folikula kose.