»MAJMUNSKI« POTICAJ I ODRASLIMA Iskrena je ljubav najvažnija

Majmunska ljubav
»Majmunska ljubav« (Apstjärnan / The Ape Star); animirani obiteljski film; redateljica: Linda Hambäck; glasovi: Rebecca Gerstmann, Stellan Skarsgärd

Na filmskom festivalu za djecu i mlade Buzz@teen u Buzetu bilo je i animiranih filmova, a među kratkima čak tri hrvatska crtića: poučan »Tonka će sutra« te epizode iz serijala »Hu hu« i »Profesor Baltazar«. Jedini animirani dugometražni bio je švedski dirljiv, bajkovit i poučan obiteljski film »Majmunska ljubav«, prikazan i na festivalima u Annecyju i Münchenu.

 U filmu se djevojčica Jonna našla u iznenađujućoj i neobičnoj situaciji s gorilom koji govori, ali koji voli i nju i njezine prijatelje iz sirotišta.

Nastao je na temelju istoimene knjige i slikovnice Fride Nilsson. A redateljica Linda Hambäck, čiji je prvi dugometražni animirani film »Gordon & Paddy« prikazivan u hrvatskim kinima, i novi je vješto režirala te ga obogatila prekrasno oslikanim krajolicima, toplim bojama i izvrsnom ilustrativnom glazbom.

Zahvaljujući animaciji i bajkovitosti, uspješno je i nenametljivo dana kritika društva i pojedinaca kad je riječ o djeci u sirotištima te poruka da je važna samo iskrena ljubav i razumijevanje za djecu, uz stvaranje toploga zajedničkoga suživota i doma. A sva djeca čeznu za majčinskom ljubavlju i nekim tko će im je pružiti.

U filmu se djevojčica Jonna našla u iznenađujućoj i neobičnoj situaciji s gorilom koji govori, ali koji voli i nju i njezine prijatelje iz sirotišta te sve čini kako bi imale siguran dom. Jasno, pritom ima i duhovitih zgoda i nezgoda, s puno simpatije i suosjećanja. Likovi su dobro profilirani pa će odraslima biti dobar poticaj na razmišljanje. Tematski film podsjeća na nagrađivani animirani film »Moj život kao Tikvica« o dječaku iz sirotišta.