MALO MJESTO KLAKE, VELIKA POVIJEST Dvojica Antuna nad kapelicom sada bdiju i iz škole

Samoborskim krajem (47) Kapela sv. Antuna Padovanskoga u Klakama

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Antuna Padovanskoga u Klakama

U Klakama, mjestancu u župi sv. Martina pod Okićem, prije prvoga spomena g. 1668., izgrađena je barokna kapela s posvetom sv. Fabijanu i Sebastijanu. Kasnije je titular promijenjen na čast sv. Antuna Padovanskoga, ali se časti i slavi i sv. Antun pustinjak. Kapela se nalazi na maloj uzvisini podalje od središta Klaka uz planinarski put od Svetoga Martina na Okić-grad. U kapeli se nalazi dio baroknoga inventara iz 17. st. te oltar sv. Mihaela, koji je do g. 1740. bio posvećen Preobraženju Gospodinovu. Drugi je oltar nosio posvetu nepoznatu naslovniku. Trostrano svetište kapele odijeljeno je pregradnim zidom sa središnjim lukom. U svetištu je postavljen kićeni oltar s nišom i kipom sv. Antuna Padovanskoga, a na pregradnom zidu slike su Srca Isusova i Marijina. Kapela ima plošno pročelje s natkrivenim ulazom, a na južnom zidu tri prozora i zazidani srednji ulaz. Sakristija se nalazi uz svetište na sjevernoj strani kapele, koja je bez prozora. Godine 1695. spominje se groblje oko crkvice u koje se više ne ukapa. Kroz nekoliko obnova ona je očuvana, a zadnjom obnovom g. 1994. oslikana joj je unutrašnjost, obnovljena je fasada i uvedena struja te postavljeno zvono u mali zvonik iz 18. st. Zvonik je nadograđen iznad prednjega dijela krovišta.

Župa Sveti Martin pod Okićem u povijesti je imala nekoliko istaknutih župnika i kulturnih radnika: Ivana Babića (17. st.), Miju Šiloboda (18. st.), Oskara pl. Simića (20. st.), Franju Kuharića i komunističkoga mučenika Pavla Bedenika, ubijenoga g. 1946. Župa je posvećena Majci Božjoj 12. lipnja 2011., na blagdan Duhova, ispred kipa Gospe Fatimske u župnoj crkvi sv. Martina u Svetom Martinu pod Okićem.

Nedjeljne mise i proštenja (u nedjelju nakon blagdana sv. Antuna pustinjaka 17. siječnja i sv. Antuna Padovanskoga 13. lipnja) zbog oštećenja kapele u potresima g. 2020./2021. uglavnom su premještene u dvoranu mjesne škole.