MEDIJI PRILAGOĐENI SVIMA Suvremene tehnologije i proizvodi trebaju biti na usluzi i osobama s invaliditetom

Snimio: B. Čović

Uređaji i sva čuda digitalne tehnologije koji svakodnevno pomažu ljudima da ostanu u kontaktu s prijateljima i članovima obitelji, pa makar oni bili udaljeni tisućama kilometara, još nisu u dovoljnoj mjeri prilagođeni potrebama osoba s invaliditetom. A pretpostavka je da bi suvremena tehnologija trebala biti i most prema svima, pa tako i prema onima kojima je zbog njihova zdravstvenoga stanja nametnuta svojevrsna izolacija. Imajući u vidu da se, premda se u medijima posljednjih mjeseci vrlo često govori o zdravlju i zaštiti ugroženih skupina, vrlo malo spominju osobe s invaliditetom, projekt »Obitelj i mediji« posvetio je toj temi poseban osvrt. »Navikli smo čitati senzacionalne vijesti negativnoga prizvuka.

»Od osobite je važnosti dati bezuvjetnu podršku osobama s invaliditetom, pružiti im društvenu i zdravstvenu skrb te ih opremiti vještinama kojima će moći izvršavati određene svakodnevne zadatke nezavisno«, napominju iz »Obitelji i medija«

Čitamo tolike članke o institucijama koje nisu uspjele pružiti potporu ljudima na mnogo načina, posebno tijekom prošle godine, pa smo čak postali i ogorčeni. Pritom često zaboravljamo da postoje i oni među nama koji se suočavaju s još većim teškoćama. No pozitivni i konkretni primjeri postoje i trebaju biti ponavljani na višim razinama… Od osobite je važnosti dati bezuvjetnu podršku osobama s invaliditetom, pružiti im društvenu i zdravstvenu skrb te ih opremiti vještinama kojima će moći izvršavati određene svakodnevne zadatke nezavisno«, napominju iz »Obitelji i medija«, podsjetivši da i razvoj suvremene tehnologije ide u smjeru podupiranja potreba osoba s invaliditetom. »Oblikovanje proizvoda, uređaja i usluga postaje pristupačnije u smislu prilagodljivosti okruženju i svakidašnjici osoba s invaliditetom, bilo da je riječ o privremenom ili trajnom invaliditetu. U procesu oblikovanja tih proizvoda niz faktora uzet je u obzir: ako je proizvod ili usluga nešto što lako upotrebljava osoba s različitim teškoćama, ono će olakšati iskustva i drugima oko njih«, dodaju iz »Obitelji i medija«.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji više od milijarde ljudi u svijetu ima neki oblik invaliditeta. Dakle, nije riječ o maloj skupini ljudi, pa je i svaki poziv da se suvremene tehnologije, proizvodi i usluge prilagode njihovim potrebama itekako razuman.