MIKE RUSSO Emmyjem nagrađeni svećenik o umjetnosti propovijedanja

Američki svećenik Mike Russo, umirovljeni profesor komunikacijskih studija na Sveučilištu svete Marije u Kaliforniji, dobitnik je nagrade »Emmy« za emisiju »Od nedjelje do nedjelje«, na kojoj radi kao producent i voditelj. Emisija pokušava doznati što to čini dobroga propovjednika, a Russo iz emisije u emisiju ugošćuje istaknute propovjednike kako bi oni podijelili svoje ideje i razmišljanja o poslanju propovjednika.

Za vatikanski radio Russo je 26. veljače govorio o emisiji te podijelio svoje reakcije na prošlogodišnje osvajanje nagrade »Emmy«. On je na projektu počeo raditi prije više od deset godina s ciljem pronalaženja »velikih propovjednika i otkrivanja kako oni utječu na zajednicu«. Od nastanka emisije emitirano je 13 epizoda, a među njima je i jedna koja analizira utjecaj propovijedanja u župi na živote župljana. »Program ‘Od nedjelje do nedjelje’, iako namijenjen uglavnom široj publici, također cilja biti nastavno sredstvo u bogoslovijama«, istaknuo je Russo.

Napomenuo je i da je papa Franjo od početka prepoznao da propovijedi treba promatrati kao poslanje te da su cjelokupni projekt i emisija inspirirani upravo Franjinim propovijedanjem. Također je rekao da je priprema svećenika za nedjeljnu propovijed »umjetnost, zanat i duhovnost propovijedanja«. »Biti dobar propovjednik znači biti i odgovarajući pisac.«

Na pitanje kako je osvojiti tako veliku televizijsku nagradu Russo odgovara da je od dobivanja nagrade nevjerojatnija činjenica da su je osvojili tri godine nakon početka prikazivanja. »Da mi je netko prije tri godine rekao da ćemo osvojiti Emmy, rekao bih mu da je u zabludi. Unatoč oštroj konkurenciji, sudci su očito prepoznali vrijednost ovoga programa«, rekao je.