MISA U PODNE U PAUZI RADNOGA VREMENA Dobro prihvaćena novost

Snimio: V. Čutura

Sudjelovati na misi tijekom radne pauze kroz tjedan – nova je inicijativa koja je zaživjela u zagrebačkoj bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici s prvim radnim danom došašća 4. prosinca prošle godine, kada su isusovci umjesto mise u 6.30 sati uveli novu misu u podne. Od ponedjeljka do subote upravo je ta misa u 12 sati među sedam misa koje se svakodnevno služe, a postala je jedna od posjećenijih i »popularnijih« među mladima i zaposlenima te je dobro prihvaćen termin značio da se »probno« vrijeme održavanja misa tijekom došašća nastavlja i dalje.

Svakim danom sve više vjernika

Novi termin mise rezultat je inicijative skupine vjernika, a u skladu je i s razmišljanjima i razgovorima na Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije kako bi bilo poticajno u središtu Zagreba u jednoj crkvi služiti misu u to vrijeme. Kazao je to župnik župe Presvetoga Srca Isusova o. Ivan Matić, a na dobro prihvaćenu novost odlučili su se u godini 40. obljetnice osnivanja župe koja je nastala odvajanjem od triju središnjih gradskih župa sv. Marije na Dolcu, sv. Petra u Vlaškoj, sv. Marka na Gornjem gradu te Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici.

Nakana je bila omogućiti onima koji su zaposleni u uredima da podnevnu pauzu mogu iskoristiti tako da budu na misnom slavlju, a možda im to zbog obiteljskih obveza nije zgodno ujutro i navečer, kada su uobičajeni termini misa tijekom tjedna.

»Nakana je bila omogućiti onima koji su zaposleni u uredima da podnevnu pauzu mogu iskoristiti tako da budu na misnom slavlju, a možda im to zbog obiteljskih obveza nije zgodno ujutro i navečer, kada su uobičajeni termini misa tijekom tjedna. To se pokazala kao dobra prilika. Nije nam trebalo dugo pa smo krenuli s ‘eksperimentom’ u adventu. Budući da su mise zornice u 6 sati ujutro, pa ionako nemamo misu u 6.30 sati, odlučili smo uvesti misu u 12 sati«, rekao je o. Ivan Matić, kojemu, kako sam svjedoči, inače ne treba mnogo da donese odluku kada vidi da bi mogla donijeti dobre rezultate. A ovo je, prema sadašnjim rezultatima, pozitivna novost, jer i misnici koji su služili mise u prvih mjesec dana govore da je svakim danom broj vjernika na misi sve veći.

Vjernici su zadovoljni

Takva praksa slavljenja mise u podne nije poznata u drugim isusovačkim zajednicama u Hrvatskoj, a rijetka je i u župnom životu. No bazilika Srca Isusova uvijek je bila posjećena postaja ne samo za misna slavlja, nego i ispovijedi, pa brojke govore da se godišnje u toj župi podijeli oko 160 tisuća pričesti, a ispovjedi se oko 80 tisuća vjernika.

»Neki su s misom u podne bili skeptični, bilo je i malo otpora, kao što je to svaki put kada se uvodi nešto novo, no subraća su brzo vidjela dobre i pozitivne reakcije. Primjećujemo da je dosta novih vjernika koji dolaze na misu u podne, većinom je riječ o ljudima srednjih godina i mlađima, od starijih jedva tko dođe. Očito je da je nekima ta novost nešto što im je trebalo. Vjernici su zadovoljni jer smo im ponudili tu mogućnost i mnogima odgovara«, kaže župnik Matić, dodajući da nije teško naći misnike isusovce jer u zajednici rade tjedne rasporede. Ta je misa u 12 sati obogaćena i duhovnim poticajima i kratkim nagovorom na početku mise ili nakon evanđelja, ali kako se velik broj onih koji dolaze na misu mora vratiti na svoje radno mjesto, pazi se da misa ne traje duže od trideset minuta.

Ugošćuju pravnike i odvjetnike

Kuriozitet je zagrebačke bazilike Srca Isusova i to što se već posljednjih sedam godina svakoga petka u 20.30 sati slave mise mladih koje su započele inicijativom o. Ivana Ike Mandurića, a ta je praksa zaživjela i u drugim mjestima Hrvatske. Također jednom mjesečno bazilika ugosti pravnike i odvjetnike, a jedan od »duhovnih magneta« jest i grob blaženika Ivana Merza koji se nalazi u pokrajnjoj lađi zagrebačke bazilike.