MJESECI U MOLITVI Studeni je za… duše u čistilištu

Snimio: B. Čović
Ne Zemlji trenutačno ima više od sedam i pol milijarda stanovnika, a stručnjaci govore da je kroz povijest tu živjelo još barem sto milijarda ljudi. Veliko je to mnoštvo koje nitko ne može pobrojiti i čudesno je razmišljati o Božjoj veličini i vječnoj ljubavi baš za svakoga pojedinačno!

U mjesecu studenom vjernici se spominju svih onih koji su završili svoj ovozemaljski život, bilo da su već sa svetima proslavljeni u nebu ili su još u čistilištu. Prvoga dana u mjesecu slavi se svetkovina Svih svetih da bi se izrazilo zajedništvo Crkve na zemlji i na nebu, a dan poslije toga slavi se Dušni dan, spomen svih vjernih mrtvih za koje i dalje molimo.

Svi zajedno istoga dana

Zapaženo mjesto u studenom ima i blagdan posvete Lateranske bazilike, majke svih crkava, pa blagdan apostola Andrije i svetkovina Isusa Krista – Kralja svega stvorenja kojom završava crkvena liturgijska godina. Tu su i mnogi svetci povezani s Hrvatima: srijemski mučenici koji su u rimsko doba posijali sjeme kršćanstva na tlu buduće Hrvatske, naš prvi proglašeni svetac mučenik Nikola Tavelić, kći ugarsko-hrvatskoga kralja Elizabeta Ugarska, mučenik Krševan, zaštitnik grada Zadra, i blaženi redovnik Gracija Kotorski.

Katolički je kalendar premalen da bi u njega mogli upisati svakoga svetca pojedinačno, pa Crkva u jednoj svetkovini Svih svetih obuhvaća sve svete, čija imena možda i ne znamo, a nesumnjivo su nam blizu molitvom.

Smrt nije nestanak!

Također, mi vjerničkom molitvom možemo ostati blizu s onima koji su preminuli i napustili ovaj svijet, a potrebiti su naše pomoći u čistilištu. Kada tko od naših dragih i bliskih ljudi umre, nastojimo ih i dalje nositi u sjećanju i u molitvama. Oni doista nisu nestali, nego su krenuli na posljednje putovanje pred Božje lice. Bog ih jedini može uskrisiti, ali i mi se moramo truditi da ljubav koja nas je vezala na zemlji ne umre, nego da u molitvi iščekujemo trenutak ponovnoga susreta.

Crkva u svakoj misi moli za pokojne, a osobito potiče vjernike da u mjesecu studenom revnije obavljaju pobožnosti u prilog dušama u čistilištu, za njihovo konačno pročišćenje i sjedinjenje s Bogom u nebu. Čistilište je privremeno stanje duša nakon smrti, prije nego što dostignu potpunu svetost i blaženstvo. Te su duše, naime, završile svoju životnu borbu i preostaje im, uz već primljeno Božje oproštenje, pretrpjeti posljedice počinjenih grijeha. Mi na zemlji možemo im na razne načine pomoći skratiti i ublažiti muke u čistilištu i ući u radost Božjega kraljevstva.

Svakoga dana uz naše pretke

Činimo to prikazivanjem mise, posjetom grobljima, skrušenom ispovijedi i drugim pobožnostima.

Crkva je odobrila djelomični i potpuni oprost za pokojne, što znači da na blagdane Svih svetih i Dušnoga dana svaki vjernik može namijeniti svoj pohod crkvi i groblju za jednoga pokojnika čija je duša u čistilištu. Za potpuni oprost potrebno je toga dana sudjelovati na misi i pričestiti se te izmoliti barem 3 molitve: Očenaš, molitvu po izboru s nakanom za pokojne i molitvu po izboru na nakanu Svetoga Oca.

Pokušajmo ovoga mjeseca svakoga dana prikazati barem jednu kratku molitvu, dobro djelo ili žrtvu za duše u čistilištu.

Priređuje: A. Katanec

MOLITVA ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
Božansko Srce Isusovo, podaj, molimo te, dušama u čistilištu vječni pokoj; onima koji će danas umrijeti konačnu milost; grješnicima pravu pokoru; nevjernicima svjetlo vjere; meni i svima mojima svoj blagoslov.
Tebi, dakle, preljubazno Srce, izručujem sve te duše, i prikazujem ti za njih sve tvoje zasluge, skupa sa zaslugama blažene tvoje Majke i svih svetih tvojih, sa svim svetim misama, svetim pričestima, molitvama i dobrim djelima što se čine danas po cijelom kršćanskom svijetu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine. Svjetlost vječna svjetlila im. Počivali u miru. Amen.