MLADIM MLADIMA Samostani – duhovnost, umjetnost i učenje

Foto: Shutterstock | Ljeto može biti i prilika za odmor duše u tišini i jednostavnosti prirode

Posjet samostanima ili nekim aktivnostima redovničkih zajednica u Hrvatskoj može nam približiti svakodnevni život i posvećenost Bogu koju njeguju redovnici. Stoga vam donosimo i kratak pregled aktivnosti benediktinkâ u Zadru te sestara milosrdnica u Lužnici i Splitu.

Posjetom benediktinkama Svete Marije u Zadru možete posjetiti i stalnu izložbu crkvene umjetnosti »Zlato i srebro grada Zadra«. Izložba predstavlja neke od najistaknutijih primjeraka crkvene umjetnosti zadarskog područja, poput mnogih ostataka monumentalne arhitekture iz antike, sakralnih građevina iz ranoga srednjeg vijeka, romaničkih i gotičkih građevina, ostataka iz doba renesanse, manirizma, baroka i klasicizma, te isprave koje sežu u doba hrvatskih narodnih vladara. Radno je vrijeme stalne izložbe od ponedjeljka do subote od 10 do 13 sati te od 17 do 19 sati, nedjeljom i blagdanima od 10 do 13 sati.

Posjet samostanima ili nekim aktivnostima redovničkih zajednica u Hrvatskoj može nam približiti svakodnevni život i posvećenost Bogu koju njeguju redovnici. Stoga vam donosimo i kratak pregled aktivnosti benediktinki u Zadru te sestara milosrdnica u Lužnici i Splitu.

Iz Zadra možete u Split. Tamo sestre milosrdnice provincije Navještenja Gospodinova redovito organiziraju molitveno-rekreativne susrete na kojima se okupljaju mladi iz različitih splitskih župa, a ove je godine njihov zbor objavio i treći samostalni album duhovne glazbe »Anđela glas«, kojim su proslavile 175. obljetnicu dolaska sestara milosrdnica u Hrvatsku.

S hrvatskog juga vodimo vas na sjever, u duhovno-obrazovni centar Marijin dvor koji je smješten u dvorcu Lužnica u Hrvatskom zagorju i nudi razne duhovne aktivnosti. Sestre milosrdnice tamo organiziraju programe poput seminara iz područja Svetoga pisma, moralne teologije i bioetike te liturgije, radionica i duhovnih vježba. Dok ste u Marijinu dvoru, ne smijete propustiti obilazak baroknoga dvorca izgrađenoga krajem 18. stoljeća. Dvorac je danas spomenik kulture prve kategorije te je okružen velikim perivojem s jezerom, šumarcima i šetnicama idealnim za trenutke mira tijekom meditacije na duhovnim obnovama.

Jasno je da u svakom dijelu Hrvatske redovničke zajednice – i za vas – pripremaju zanimljive duhovne i obrazovne programe, često namijenjene upravo mladima. Gdje god proveli ljetni odmor, valja imati na umu da uvijek u blizini postoji zajednica u kojoj se možemo i duhovno odmoriti.

Prilike za odmor duha i tijela

Misao o praznicima, odmaranju, putovanju i godišnjem odmoru često nam zna biti »misao vodilja« neposredno prije i tijekom ljetnih mjeseci. Lijepa naša zaista je prepuna prekrasnih mjesta za odmor duše i tijela, a u ovom broju rubrike Mladi mladima željeli smo vam – kao i svake godine u ovo doba – istaknuti i preporučiti nekoliko mjesta koja se nužno ne nalaze u turističkim vodičima i na kartama kao »odmorišta«. No, odmor i obnova duha jednako je važna kao i obnova našega ovozemaljskog tijela, pa vas stoga vodimo, barem pisanom riječi, prema mjestima gdje možete to postići.

Lijepa naša zaista je prepuna prekrasnih mjesta za odmor duše i tijela, a u ovom broju rubrike Mladi mladima željeli smo vam – kao i svake godine u ovo doba – istaknuti i preporučiti nekoliko mjesta koja se nužno ne nalaze u turističkim vodičima i na kartama kao »odmorišta«.

Milosrdne sestre Svetoga Križa osnovane su još krajem 1844., kada ih opat Teodozije prima u treći red sv. Franje te ih naziva Sestrama Svetoga Križa. Gotovo četvrt stoljeća kasnije na molbu đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovo dolazi deset redovnica, a kroz godine te redovnice su sustavno rasle i razvijale svoje vještine i nesebično radile na njezi bolesnih, obrazovanju i drugim oblicima pomoći bez obzira na težinu rada. Danas svoj rad nastavljaju s jednakim žarom i silinom kao njihove prethodnice te rade sa starima, bolesnima, nemoćnima, mladima, odbačenima, siromašnima, ovisnicima, žrtvama nasilja, duševno bolesnima i drugima. »Lista« njihova zauzimanja, mogli bismo reći, gotovo je beskrajna. Mi smo iz nje izdvojili tek mali, ali vrlo važan djelić: Dom duhovne pomoći – Betanija u Đakovu kao mjesto u kojemu nitko nikada nije odbačen te se svakome pomaže bez obzira na dob, spol, zanimanje ili neku drugu karakteristiku.

Dom duhovne pomoći Betanija nastao je nakon Domovinskoga rata kao mjesto u kojemu se mogu pronaći, liječiti, ali i odmoriti svi oni kojima je potrebno liječenje duha. Sestre na duševnom zdravlju i pomoći drugima rade neumorno: organiziraju duhovno-obrazovne programe s mjesečnim susretima, duhovne odmore i obnove, duhovne vježbe, kao i seminare posta, molitve i šutnje. Osobitu pozornost posvećuju osobama s posebnim potrebama i njihovim roditeljima, ovisnicima, osobama s raznim psihičkim poteškoćama, te za njih organiziraju i terapijske radionice, uz redovite savjetodavne susrete. U domu se može boraviti i na određeno vrijeme (ponajviše se to odnosi na žene i djecu, ali i na mlade). Temeljni je cilj takva boravka duhovni odmor i obnova, a to je i mjesto za novi početak.

»Kuća Betanija« – utočište za duhovni odmor
Snimio: M. Erceg | S. Marija Karla Ivanović: »Naš je program uistinu vrlo raznolik i svaki dan je nešto novo u ponudi«

Stotine smo već puta čuli, pa i zapamtili da je ljetno doba prava prilika za odmor, a osim onoga tjelesnog svima nam je potreban i duhovni odmor. O tome smo razgovarali s redovnicom iz zajednice Milosrdnih sestara Svetoga Križa s. Marijom Karlom Ivanović, koja završava studij Teološke kulturu na Katoličkome bogoslovnom fakultetu i djeluje u duhovnom centru za turiste »Kuća Betanija« u Velom Lošinju. »Naša kuća nudi dobrodošlicu svima, a misija nam je našim gostima pružiti duhovne ponude za vrijeme odmora. ‘Kuća Betanija’ otvorena je tijekom cijele godine, ali tijekom ljeta imamo najviše gostiju s obzirom da je to vrijeme godišnjih odmora.« Što se tiče dolaska u »Betaniju«, nema posebno određenih datuma, nego si svatko sâm može rezervirati termin koji mu najbolje odgovara. »Naš je program uistinu vrlo raznolik i svaki dan je nešto drugo u ponudi te svatko može birati ono što želi. Uz svakodnevnu svetu misu, postoji prilika za duhovne programe kao što su euharistijsko klanjanje, molitva krunice, Lectio Divina, sveta misa i ispovijed, a organiziramo i gledanje filmova, predstavljanje knjiga i različite koncerte. Otvoreni smo za sve vrste suradnje i prilagođavamo naše programe gostima i njihovim potrebama.« More, zdrav zrak, mir, tišina te marljiv rad ovih redovnica zaslužni su za lijep boravak u »Betaniji«, a s. Marija Karla skromno zaključuje: »Radosne smo što možemo vršiti apostolat koji je u današnje vrijeme potreban ljudima – kao odmor za dušu i tijelo.«

 

Doprinos duhovnom i kulturnom napretku

Povijest redovništva na hrvatskom tlu započinje već u sedmom stoljeću kada se Hrvati prvi put susreću s kršćanstvom i Radosnom viješću. Na samom početku na našim prostorima djelovali su tzv. pustinjaci koji su obitavali na jadranskim otocima, a potom za vrijeme vladavine hrvatskih knezova i kraljeva pristižu benediktinci. Usporedno s redovnicima pojavljuju se i redovnice, a prve među njima na hrvatskom tlu bile su također benediktinke koje spadaju u red tzv. klauzurnih redovnica. Uz benediktinke, u Hrvatskoj još djeluju tri reda klauzurnih redovnica: karmelićanke, klarise te Red Pohoda Marijina. Osim klauzurnih redovnica, u hrvatskom pastoralu djeluju i 23 redovničke zajednice, odnosno kongregacije od kojih su najbrojnije sestre milosrdnice.

Tijekom svoga višestoljetnog djelovanja, redovničke zajednice dale su nemjerljiv doprinos duhovnom i kulturnom napretku, a njihova materijalna ostavština vrijedna je spomenička baština koja danas oduševljava i domaće, ali i strane posjetitelje – a među njima možete biti i vi.

Priredili: A. Bukovac, K. Jakobović, M. Labaš, E. Pinter