MOLIMO U OBITELJI Obiteljska krunica

Foto: Shutterstock
Postoji molitva koja ima posebno mjesto u katoličkoj tradiciji, a to je, pogađate, sveta krunica! To nije samo molitva po kojoj se katolici raspoznaju među drugim kršćanima, nego je to i najizvrsnija obiteljska molitva.

Krunicu je lako naučiti i jednostavno moli, a molitelje približava Isusu Kristu kroz pojedina otajstva Isusova života koja se razmatraju usred njezinih desetica.

U zajedništvu s Marijom i Isusom

U molitvi krunice obraćamo se Blaženoj Djevici Mariji, našoj nebeskoj majci, ponavljajući molitvu Zdravomarijo. Usred te molitve umeću se zazivi u kojim se predstavlja Isusov život, njegove radosti i žalosti, njegov život na zemlji i njegova proslava na nebu.

Kada molimo krunicu, odabiremo jedno od četiri takozvanih otajstava: radosna otajstva koja opisuju početak Isusova života na zemlji, otajstva svjetla koja nas uvode u tri godine Isusova javnoga djelovanja, žalosna otajstva u kojim se razmatra Isusova muka i smrt na križu ili slavna otajstva koja govore o Isusovu uskrsnuću, daru Duha Svetoga Crkvi i Marijinoj proslavi u nebu.

Dok meditiramo o svim tim događajima u obiteljskoj molitvi krunice, ujedno razmišljamo i o događajima koje smo sami proživjeli. Isusov život preklapa se s našim životima. To je jedan od razloga zašto je krunica idealna obiteljska molitva. U njoj prikazujemo Bogu svoje radosti i nade, svoje brige i strahove, sve one svakodnevne stvari u obitelji, počevši od kruha svagdašnjega za koji molimo u Očenašu. A sve se odvija pod zagovorom naše nebeske majke Marije.

Molitva koja povezuje

Svaka obitelj koja moli krunicu može posvjedočiti o njezinoj snazi i ljepoti. Naš blaženik kardinal Alojzije Stepinac, koji potječe iz mnogočlane obitelji, upravo je preko te molitve ostajao povezan s braćom i sestrama dok se nalazio u zatvoru. U jubilarnoj godini Majke Božje osobito je poticao na tu molitvu pa tako piše svojoj sestri Štefaniji: “Prihvati i ti sa svojom obitelji krunicu u ruke, da i tvoja obitelj postane dionikom blagoslova Bogorodice, što ga svijet s pravom očekuje.”

Iz srca… ravno na zrnca!

U obiteljskoj molitvi krunice prikladno je da otac ili majka započnu s uvodnim molitvama, a ostali se uključe u predvođenje molitve desetica. Prije same molitve preporučuje se da predvoditelj pozove sve okupljene da izreknu nakanu na koju žele moliti. To je lijepa prilika da i roditelji i djeca, a ako su prisutni i djed, baka i ostali pridruženi molitelji, izraze ono što im je na srcu. Ako je tko bolestan, molit će se za njegovo zdravlje; ako se dogodila svađa, molit će se za pomirenje; ako obitelj prolazi kroz krizu, molit će se za uspjeh. Izricanjem nakana još više dolazi do izražaja da je krunica vrlo konkretna molitva i živi razgovor s Bogom.

Kako i kada moliti

Krunica se može moliti napamet, no uvijek je bolje ako svatko u rukama ima krunicu. Moguće je nabaviti i neku knjižicu s razmatranjima za otajstva krunice koja bi se čitala prije svake desetice.

Najbolje je krunicu u obitelji moliti navečer, kada se obave kućanski i drugi poslovi. U vrijeme molitve bilo bi dobro isključiti sve uređaje koji bi mogli ometati molitvu. Ne može se sabrano moliti uz mobitel, kao što se ne može moliti ni uz uključeni televizor. Sabranosti može pomoći i kip ili slika Majke Božje postavljena u središte, ili upaljena svijeća, a jedna od ideja jest da onaj koji predmoli deseticu za to vrijeme klekne.

Nije uvijek moguće svaku večer moliti zajedno, no jednom tjedno sigurno se može naći malo vremena za obiteljsku krunicu. Cijela krunica izmoli se za 15-20 minuta. Ako je i to previše, ne treba odmah odustati od molitve. Molitva će vrijediti i ako se izmoli barem dio krunice.

Nikad dosadna

Budući da je Isusov život trajno nadahnuće vjernicima, a Marijin zagovor uvijek zrači majčinskom toplinom, i budući da se u krunicu unose aktualni događaji iz života obitelji i može ju se moliti na razne načine, ta molitva ne će nikad postati dosadna. Uvijek će unositi svježinu u vjerski život obitelji i blagoslov za sve životne situacije.

Priređuje: A. Katanec