MOLIMO U OBITELJI Svetac kao novi član obitelji

Foto: Shutterstock
Ima li vaša obitelj već svojega nebeskoga zaštitnika ili zaštitnicu, kojima se utječu svi članovi, i koji nas zagovaraju kod Boga? Saznajte više o »svetcu obitelji« i odaberite ga, ako još niste!

U obiteljskoj molitvi svi članovi obitelji udružuju se i mole jedni za druge. Povrh toga imamo i svete nebeske pomoćnike koji nas rado zagovaraju kod Boga jer smo svi dio velike Božje obitelji.

Postoji li »zaštitnik obitelji«?

Crkva je neke svetce proglasila zaštitnicima pojedinih skupina ljudi. Sveti Nikola zaštitnik je djece, sveta Cecilija glazbenika, a sveti Toma Akvinski studenata. Možemo se onda zapitati, postoji li svetac zaštitnik obitelji?

Crkva službeno ni jednoga svetca nije proglasila zaštitnikom obitelji, ali mnoge je osobe prepoznala i predložila kao obiteljske svetce. Među njima su sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije, sveti Franjo, koji je cijeli svijet smatrao svojom obitelji, i sveti Maksimilijan Kolbe, koji je svojom žrtvom spasio oca jedne obitelji.

Godine 2014., na izvanrednoj biskupskoj sinodi u Vatikanu, iznesen je prijedlog da se sv. Josipa službeno proglasi svetcem zaštitnikom obitelji zato što je on model supružnika, oca i učitelja mladih. U njegovim litanijama nazivamo ga i “Potporom obitelji”. Razlog zbog kojega se upravo svetoga Josipa smatra zaštitnikom obitelji jest taj što je on bio glavar Svete obitelji, bio je hranitelj Isusov i pomoćnik Marijin.

Josip – »prvi među jednakima«

Bog je svetomu Josipu “pomrsio” njegove životne planove, ali Josip je spremno prihvatio Božji plan i prihvatio odgovornost za Mariju i Isusa. Kad se sjetimo kako je Josip vodio Mariju u Betlehem, kako je čuvao svoju obitelj u prognanstvu u Egiptu, kako je svojim rukama zarađivao za obitelj u Nazaretu, uostalom, kako je Bog njemu, a ne Mariji ni Isusu, preko anđela objavljivao što treba učiniti za dobro obitelji – jasno je da je Josip bio glava u kući.

Kao što je vodio, štitio i skrbio se za Svetu obitelj, sv. Josip nastavlja bdjeti nad svetošću naših obitelji, on iz neba preuzima očinsku ulogu i u našim obiteljima i zato zaslužuje povlašteno mjesto među obiteljskim svetcima. Ne ćemo pogriješiti ako ga budemo zvali zaštitnikom svih obitelji.

Molitva svetomu Josipu za obitelj
Sveti Josipe, vjerni čuvaru Marije i Isusa, dolazimo danas k tebi moleći tvoju zaštitu za našu obitelj od opasnosti, bolesti i zla. Pouči nas, kao što si učio Isusa, vrijednosti rada, da možemo omiljeti Bogu po našim djelima i koristiti naše talente i sposobnosti za dobro svih. Neka nas primjer tvojega života nadahne vjerno živjeti Božje zapovijedi, da jednoga dana s radošću uđemo u vječnu ljubav Oca, Sina i Duha Svetoga. Amen.
Kako odabrati »svojega« svetca?

Postoji sloboda u odabiru osobnoga svetca zaštitnika pa i svaka obitelj ima pravo odabrati svojega svetca. To može biti svetac koji je živio obiteljski život ili pak netko s kime svi članovi obitelji osjećaju povezanost, čije vrline žele nasljedovati.

Prije samoga odabira treba dobro razmisliti o tome, uz molitvu za nadahnuće Duha Svetoga. Možda već postoji svetac kojemu se cijela obitelj ili njezini pojedini članovi redovito mole. Dobro je prikupiti prijedloge svih članova obitelji, a onda dogovorom odbrati jednoga svetca. Važno je znati da nema pogrješnoga odabira. Svaki svetac bit će savršen zaštitnik jer se nalazi u savršenom mjestu, kod Boga.

»Novi član obitelji«

Svetac zaštitnik obitelji sigurno će prihvatiti odabir i svojim zagovorom podržavati vjerski život i obiteljsku molitvu, ujedinjujući cijelu obitelj, kako u danima radosti i slavlja tako i u poteškoćama. Blagdan odabranoga svetca prilika je da ga obitelj posebno počasti molitvom ili drugom pobožnošću njemu u čast. Također, svetac obitelji trebao bi imati važno mjesto u domu, sliku ili kip na vidljivom mjestu, da ne bude samo povremeni gost, nego da i na taj način bude vidljivo da je postao novim članom obitelji.

Priređuje: A. Katanec