MOLIMO U OBITELJI Kako od »nedjeljne strke« do »misnih proba«

Snimio: M. Barberić
Nedjelja je dan Gospodnji, dan u kojem središnje mjesto ima sveta misa, odnosno euharistija. Slaveći misu u crkvi, naš život postaje hvalospjev Gospodinu za sve dobro što nam je učinio.

Da bi sveta misa bila što plodonosnija, trebamo ju voljeti, a voljet ćemo ju onoliko koliko volimo Isusa Krista, čiju Riječ i čije Tijelo primamo u njoj.

Nedjelja – za Boga i obitelj

Nedjelja nas ne bi trebala zateći nespremne. Čišćenje kuće, kupovina, pripremanje kolača, učenje i sve druge poslove koje je moguće napraviti unaprijed valja učiniti koji dan prije kao pripremu za nedjelju, a toga se dana posvetiti Bogu i obiteljskim susretima. Takvom pripremom pokazujemo da su nam Bog i obitelj doista najvažniji u životu.

Nedjeljna sveta misa ne podrazumijeva samo sat vremena u crkvi, nego i sve ono vrijeme pripreme prije mise, kao i “življenje” mise nakon što ona završi.

Nedjeljna strka?

Kad dođe nedjelja ujutro i potrebno je krenuti prema crkvi, u svakoj obitelji s više članova redovito nastane strka. Jedan se nije na vrijeme probudio, drugomu se baš toga dana ne ide, treći je naglo “obolio”. U želji da ipak svi stignu, roditelji znaju čak i izgubiti živce jer treba svakoga prvo udobrovoljiti, svakomu naći prikladnu odjeću, koga malo pričekati, možda i nahraniti, dok tata trubi iz auta da se požure jer već kasne. U nekim obiteljima roditelji muku muče kako motivirati djecu za misu, a u drugim su sama djeca ta koja mole roditelje da ih povedu. Obiteljski odlazak u crkvu rijetko kad prođe mirno i bezbrižno. Može li se tomu doskočiti?

Molitva prije mise
Bože, Oče sveti, želim ti služiti u ovoj svetoj misi radosno, pobožno i ponizno. Daj mi sluha za tvoju Riječ, oko koje te u vjeri gleda, ruke za tvoja divna djela i usta da te slave zauvijek. Sveti Tarzicije i svi svetci i svetice Božje, molite za mene!
Mirno, uz Sveto pismo

Postoji mnogo stvari koje nas mogu oraspoložiti za misno slavlje. Jedna od najvažnijih je upoznati se s misnim čitanjima, što se može učiniti neposredno prije odlaska u crkvu. Netko se u obitelji pobrine da svi ustanu na vrijeme i sjednu za doručak. Već za vrijeme jela, ili još bolje nakon jela, otvori se Biblija s tekstom misnih čitanja. Nakon što se tekst i pročita, djeca u razgovoru iznose kako su razumjeli Božju riječ. Ako nedjeljom ujutro nema vremena, čitanja se mogu čitati i subotom uvečer.

Poželjno je i da se obitelj dogovori za nakanu na koju će zajednički moliti u svetoj misi. Svećenik svaki put slavi misu na jednu nakanu koju mu povjeravaju vjernici i koja postaje zajednička molitva svih okupljenih. Isto se tako obitelj prisjeća svojih radosti za koje želi zahvaliti i briga u kojim traži pomoć, i sve to u molitvi donosi pred oltar gdje se događa pretvorba kruha i vina u Kristovo Tijelo i Krv. Vjerujemo da na tom oltaru Duh Sveti preobražava i molitve svih sabranih vjernika.

Kućne »probe«

Svećenik za svaku nedjelju priprema propovijed, zboraši vježbaju pjesme, župni suradnici ukrašavaju crkvu, ministranti dogovaraju dužnosti itd… Bilo bi izvrsno kada bi na isti način u obitelji jednom tjedno postojala “proba” za misu. Tu bi se moglo vježbati ponašanje u crkvi, učiti misne molitve i sastavljati vlastite, pjevati liturgijske pjesme i drugo. Naš časopis “Mak” odličan je priručnik za takvu vrstu misne probe.

Dogodi se i da obitelj zbog bolesti, putovanja ili druge neodgodive aktivnosti ne može stići na misu nedjeljom. Prvo je potrebno dobro razmotriti mogućnosti da barem ode onaj član obitelji koji nije spriječen, a u takvim iznimnim situacijama i subotnja večernja misa može zamijeniti nedjeljnu.

Nastavak mise – životom

Na vjeronauku učimo da misa ne završava blagoslovom, pa ni povratkom kući. Svaka sveta misa nastavlja se u našim životima jer misa predstavlja Božju misiju koju primamo u crkvi da bismo ju izvršili u vlastitom domu i gdje god se nalazili. U tome može pomoći zajednički osvrt na propovijed i daljnji razgovor o porukama te nedjelje. Misa je povezana s obiteljskim životom, i s dobrom pripremom donosit će mnogo blagoslova u obitelj.

Priređuje: A. Katanec