MOLITELJI SAMOHRANOJ MAJCI UREDILI DOM Na minus 12 stupnjeva rasla je toplina mnogih srdaca

Snimila: B. Lukačević | Moliteljice kampanje »40 dana za život« koje su pokrenule akciju pomoći samohranoj majci

U hladne zimske dane kada je ljudima zbog niskih temperatura nekako najdragocjenija bila toplina vlastitoga doma molitelji kampanje »40 dana za život« u više gradova Hrvatske pred bolnicama molili su za spas nerođenih. U tu korizmenu kampanju, koja im je šesta po redu, uključeni su i vjernici Slavonskoga Broda. Svjesni vrijednosti dara svakoga začetoga života, oni su unatoč niskim temperaturama od jutra do večeri pred kapelicom slavonskobrodske Opće bolnice »Dr. Josip Benčević« bdjeli u molitvi. Da molitva mijenja čovjeka i potiče ga na činjenje konkretnih djela, napose potrebitima, posvjedočilo je nekoliko molitelja, koji su ovih dana učinili doista veliko djelo milosrđa.

Drupa »Klik«, tvrtka »Pinia«, učenici Obrtniče škole…

Korizmeni poziv »Kruh svoj s gladnim dijeli, tužna rasveseli…« oni su doslovno proveli u djelo te su jednoj samohranoj majci u svom gradu omogućili da sa svojim sinčićem živi u toplom i ugodnom domu. Kada im se prošle godine, dok je bila trudna, obratila za pomoć, oni su joj cijelo vrijeme pomagali i duhovno i materijalno. No s obzirom na to su uvjeti u njezinu domu nisu bili dostatni za život, Centar za socijalnu skrb iz Slavonskoga Broda, kada je rodila svoje dijete, prije osam mjeseci smjestio ju je u Centar za pružanje usluga u zajednici u Osijeku. Želju majke da se vrati u svoj dom prepoznala je koordinatorica brodske kampanje Iva Jergović, koja je pokrenula akciju da joj obnove dom. Njezina ideja izazvala je velik val dobrote te su se u akciju uključili brojni molitelji brodske kampanje. Tako su u samo dva mjeseca obnovili mladoj obitelji dom: mladi koje nazivaju grupa »Klik« zbog brzoga ostvarenja ideja koje im padnu na pamet, prikupili su novčana sredstva i kupili kuhinjske uređaje; tvrtka »Pinia« darovala je novi ležaj; učenici Obrtniče škole sa svojim su ravnateljem Josipom Miklaušićem i profesoricom praktičnoga rada Lucijom Stanić okrečili su zidove, stavili pločice, opremili sanitarni čvor te je nedavno ruševna soba sada postala ugodan topli dom.

Želju majke da se vrati u svoj dom prepoznala je koordinatorica brodske kampanje “40 dana za život” Iva Jergović, koja je pokrenula akciju da joj obnove dom. Njezina ideja izazvala je velik val dobrote te su se u akciju uključili brojni molitelji brodske kampanje. Tako su u samo dva mjeseca obnovili mladoj obitelji dom.

Kako pred bolnicom redovito mole i članovi molitvene zajednice Krvi Kristove iz župe Bezgrješnoga Srca Marijina s Budainke, i njih se nekoliko uključilo u tu akciju. Voditeljica zajednice Katica Brnjić posvjedočila je kako su to doista činili iz ljubavi prema Bogu, jer, kako ističe, ako čovjek ljubi Boga, ljubi i bližnjega i prepoznaje gdje treba pomoći. Da kroz otvorena srca Bog progovara posvjedočile su moliteljice, ustvrdivši kako je doista blaženije davati nego primati.

»Mi smo na prvoj crti duhovne bojišnice«

Koordinatorica Jergović svjedoči kako je bila posramljena kada je prvi put došla u dom samohrane majke i vidjela u kojim uvjetima živi. »Smatram da mi kršćani ne bismo smjeli dopustiti da netko do nas tako živi. Isus nas uči da što god učinimo jednomu od ovih malenih njemu činimo, stoga sam odmah reagirala i Bogu sam zahvala da su se mnogi odazvali te smo zajedno uspjeli omogućiti dostojanstven život ovoj majci i njezinu djetetu. Ta je akcija toliko zagrijala naša srca da bdijući pred bolnicom po tri sata na minus 12 stupnjeva tu hladnoću nismo gotovo ni osjećali. Mi smo na prvoj crti duhovne bojišnice, glas onih koji nemaju glasa. Potrebe su velike«, ističe ta hrabra žena, koju molitelji nazivaju svojom brodskom Majkom Terezijom.

Susret kada su djelatnice Centra iz Osijeka dovezle majku s djetetom u njihov dom bio je doista dirljiv. Iako je bila prepuna stvari, onoga najpotrebitijega za daljnji život, koje su donijele i djelatnice doma iz Osijeka, Centar za socijalnu skrb iz Broda te molitelji kampanje, nije bila tijesna, jer uz toplinu vatre koja ih je iz nove peći grijala, još se više dala prepoznati toplina dobrih srdaca, koji su prepoznali Isusovu poruku, da je doista blaženije davati nego primati. Vidljivo dirnuta, s puno emocija uputila je samohrana majka zahvalu svojim dobročiniteljima. Posvjedočila je kako je unatoč poteškoćama koje je imala dok je bila trudna odlučila roditi svoje dijete pod svaku cijenu, ali s vjerom da će Gospodin providjeti da će joj dobri ljudi pomoći.