NA FILIPINIMA SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA »Živio je u Istini i nju je propovijedao«

Zajednica blaženoga Ivana Merza na Filipinima proslavila je blagdan blaženoga Ivana 10. svibnja na filipinski način. Pod filipinskim nazivom »Fiesta ni Ivan 2018« proslava je prvi put održana u novootvorenom centru i relikvijariju blaženoga Ivana u gradu Marikini blizu Manile. Osim toga prvi put je organizirana i svečana procesija po okolnim ulicama u kojoj su se nosile relikvije bl. Ivana, njegova zastava i njegov veliki kip, a sve je bilo praćeno limenom glazbom.

U četvrtak 10. svibnja na svečanosti blaženoga Ivana Merza slavljene su dvije mise: jedna u centru blaženoga Ivana i jedna u župnoj crkvi koja se nalazi u blizini centra. Centar je bio ispunjen štovateljima bl. Ivana, a za vrijeme mise predstavljeni su i blagoslovljeni novi članovi zajednice (volonteri u različitim apostolatima). Navečer su vjernici pohrlili u župnu crkvu Gospe od Žalosti kojoj pripadaju centar i relikvijarij. Na misi su bile i različite vjerske zajednice i župljani. Tijekom svoje propovijedi, vlč. Paglinawan je istaknuo pobožnost blaženoga Ivana Blaženoj Djevici Mariji, osobito njegovo iskustvo u Lurdu. Također je naglasio da se svetost blaženoga Ivana očitovala kroz izdržljivost u trpljenju za Isusa i Crkvu. Nakon mise svi su bili počašćeni jednostavnom večerom koju je pripremila zajednica blaženoga Ivana Merza.

Pod filipinskim nazivom »Fiesta ni Ivan 2018« proslava je prvi put održana u novootvorenom centru i relikvijariju blaženoga Ivana u gradu Marikini blizu Manile. Osim toga prvi put je organizirana i svečana procesija po okolnim ulicama u kojoj su se nosile relikvije bl. Ivana, njegova zastava i njegov veliki kip, a sve je bilo praćeno limenom glazbom.

Proslava blagdana bl. Ivana završena je u subotu 12. svibnja. Održana je procesija, koja je bila organizirana u filipinskom duhu uz sudjelovanje ansambla »Music Foundation« iz Angonoe. Bila je nošena relikvija bl. Ivana i njegov kip. Kada je procesija ulazila u centar, veoma jasno se na ulazu vidjela i hrvatska zastava koja ondje stoji zajedno s vatikanskom zastavom od otvorenja i blagoslova centra. Potom je slavljena misa za ozdravljenje koju je predvodio Ranie Orsolino, animator nove udruge klerika »Institut svete Obitelji«. U propovijedi on je podsjetio sve da ostanu u Istini, koja je Isus, poput blaženoga Ivana koji je sam živio u Istini i nju propovijedao. Nakon mise održana je iscjeliteljska molitva i pomazanje uljem bl. Ivana.

Na kraju je vicepostulator Dave Dela Cruz naglasio da su godinu 2019. filipinski biskupi proglasili Godinom mladih na Filipinima. Zajednica blaženoga Ivana Merza priprema se u toj godini obići sve biskupije s relikvijama bl. Ivana i programom za njegovo upoznavanje.

Gradske vlasti Marikine pridonijele su također svojom pomoću da »Fiesta ni Ivan« bude još svečanija. Zahvaljujući posredovanju bivšega zamjenika gradonačelnika, a sada i gradskoga javnoga službenika dr. Mariona Andresa, oslikana su vrata centra blaženoga Ivana i u blizini vrata postavljena su ulična svjetla.

Proslava blagdana bl. Ivana započela je već 1. svibnja, s početkom devetnice koja je sljedećih dana nastavljena u obiteljima, uredima i zajednici vjernika. (B. N.)