NA NEDJELJU KRISTA KRALJA Traži se strpljivo ponašanje koje može podnijeti i padove najmilijih

34. nedjelja kroz godinu (Iv 18, 33-38)

Posljednja nedjelja u liturgijskoj godini govori o Kristu koji je Kralj svega stvorenja. Pomislio bi netko da je to jedna dovršena stvarnost. Ono što se krije iza Kristova kraljevanja jest trnovit put. Isus će Pilatu odgovoriti da je i svjedok: »Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas.«

Židovi, rimski vojnici i svjetina dovode Isusa pred Pilata. Izlazeći iz svojih odaja, Pilat pred sobom začuje viku ljudi. Vikali su prema ranjenu nenaspavanu Čovjeku. Razbarušene kose, izmučen da se uopće za sebe brani, taj Čovjek pred Pilatom bio je Isus. Već je njegova pojava dovoljno govorila o njemu. Pa koga bi toliko mučili? Zašto bi silne snage uprli prema Čovjeku koji im je prije nekoliko dana liječio bolesne po ulicama? Pilat ugleda Isusa. Čuje neke riječi kako je Isus kralj, pa opet da sebe naziva prorokom, pa opet da želi uništiti hram. Ništa Pilatu nije jasno, ali sigurno je jasno da pred sobom nema nikakva takmaca.

Takmac je osoba koja se nadmeće s drugima. Osoba koja je suparnik, koja želi pobijediti i zasjesti na tron. Isus nije takav kralj! Ipak ga Pilat pita: »Ti si dakle kralj?« Odgovor bijaše sasvim neočekivan! »Ti kažeš«, odgovori lagano Isus, »ja sam kralj.« No Isus nastavi: »Da svjedočim za istinu.« Tu je odgovor kakva Kralja ima pred sobom Pilat! Kralj koji je svjedok, koji svjedoči za istinu. Nema u Isusovu kraljevanju blještavila kao u Pilata, nema salonskoga junačenja, nema donošenja zakona iz uzvišenih ureda, nema nikakva foteljaštva.

U sadašnjem neobičnu vremenu, kada se zbog vlastitoga zdravlja ni rad više ne vrjednuje, odjednom kršćanin može otkriti pravo svjedočenje. Nema više trke za poslom jer je shvatio da se rad više ne cijeni toliko. Ne cijeni se ni poslovna žrtva. Nema više natjecanja preko drugih. Ostale su samo gole stvarnosti: obitelj, susjedska zajednica i Crkva

Pred Pilatom je Kralj koji je prašinar, onaj koji je na točki zbivanja, onaj koji je uspio toliko zainteresirati i svjetinu i narod i glavare da su sada svi došli do Pilata. Onaj koji je uz narod, koji narod liječi, koji mu govori u prispodobama, koji navješćuje svoju neslavnu smrt, sada se nalazi pred Pilatom. Isusova pojava više govori od Pilatove skupe odjeće. Kraljevanje nebeskoga Kralja tako se dobro odmotava jer je vođeno Božjim planom spasenja. Taj put postaje put otkupljenja koji Pilat nikad ne će dostići. Nema većega uspjeha nego kada sama pojava govori! Isusov život izbrazdan je dobrim djelima. Njegov izgled pred Pilatom pokazuje veličanstvenu Božju dobrotu. Bog se nije stidio potpuno se dokrajčiti za čovjeka kako bi mu pokazao da u dobroti nema nikakve potrebe za stidom.

Kralj je svojim životom pokazao smjer kretanja. Isusov izgled tumači Ivan Zlatousti: »A ti, o čovječe, kad vidiš svog Gospodina vezanoga i privedenoga, smatraj sadašnje stvari ništavnima. Kako može biti drugačije negoli čudno ako je Krist podnio tako nešto za nas, a mi da sami ne možemo podnijeti ni riječi? Pljuvali su ga. A ti dok se ukrašavaš odjećom i prstenjem, ako ne dobiješ povoljnu pohvalu od svih, misliš da je život nepodnošljiv? Isus je vrijeđan, zadobio je podrugljive udarce po obrazu, a ti želiš svuda biti počašćen i ne podnosiš sramotu Kristovu? Njega sada oponašajmo, tako će nam biti omogućeno da se izbavimo od svake uvrede.«

Kršćanin želi biti poput svojega Kralja. Isus je svjedočio za istinu svojim životom. Ima li onda razumnijega kraljevanja s Isusom od jasnoga svjedočenja istine na način na koji je on to činio? Bježati što dalje od prozirnoga junačenja, od silne pozornosti koja je samo na lijepim riječima pa se tek onda čovjek može usmjeriti prema stvarnomu svjedočanstvu. U sadašnjem neobičnu vremenu, kada se zbog vlastitoga zdravlja ni rad više ne vrjednuje, odjednom kršćanin može otkriti pravo svjedočenje. Nema više trke za poslom jer je shvatio da se rad više ne cijeni toliko. Ne cijeni se ni poslovna žrtva. Nema više natjecanja preko drugih. Ostale su samo gole stvarnosti: obitelj, susjedska zajednica i Crkva. Sada se svjedočenje pokazuje u obitelji. Traži se strpljivo ponašanje koje može podnijeti i padove najmilijih. Na cijeni su ljudi koji imaju nade. S divljenjem se gledaju susjedi koji su na svakodnevna novinarska izvješća ostali nasmijani. Svatko se želi približiti onomu koji svjedoči jednostavnu istinu ljudskoga života. A gdje se sve to nalazi? Upravo u Crkvi, u zajedništvu s Isusom jer ovaj Kralj, upravo sada, najsnažnije svojom pojavom govori.

Gospodine, Kralju svih istina, učini nas svjedocima Tvojega puta. Ti si Bog ljudskoga iskustva, učvrsti nas u našim padovima, oblikuj nas dok se u sebi mučimo, ozari naša lica dok trpimo jer Ti znaš, jer si sve prošao i jer si ostao postojan u vijeke vjekova. Amen.