NAD MRLJANAMA BDIJE SV. JERONIM Četiri godine građena crkva na koju se čekalo stoljećima

Župna crkva sv. Jeronima u Mrljanama

Snimio: Z. Galić | Župna crkva sv. Jeronima u Mrljanama

Mrljane su mjesto na otoku Pašmanu smješteno u uvalama Sita i Taline, a između rta Sv. Mihovila i poluotočića Barotul. Ispred mjesta nalazi se otočić Garmenjak. Antičke Mrljane nalazile su se u podnožju brda Semić (199 m), gdje se i danas nalazi stara crkva sv. Antuna Padovanskoga. Mrljane i Neviđane pripadaju staroj župi sv. Mihovila. Crkva titulara sv. Mihovila nalazi se na groblju od g. 1018.

Nova župna crkva sv. Jeronima sa zvonikom i dvoranom za katehezu izgrađena je u središtu mjesta za četiri godine i dovršena g. 2013. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić posvetio je crkvu na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna 2013., dan nakon župnoga zaštitnika sv. Mihovila.

Nova župna crkva sv. Jeronima sa zvonikom i dvoranom za katehezu izgrađena je u središtu mjesta za četiri godine i dovršena g. 2013. Kako je zapisano na spomen-ploči, gradnja je započela za župnika Josipa Lisice, a dovršena za Darka Marušića sredstvima župljana i potporom Zadarske nadbiskupije. Radove je prema projektu ing. Marine Eškinje izvelo poduzeće »Ibis92« iz Zadra. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić posvetio je crkvu na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna 2013., dan nakon župnoga zaštitnika sv. Mihovila. Taj sakralni objekt izgrađen je 105 godina poslije župne crkve Presvetoga Srca Isusova u Neviđanama i 166 godina poslije crkve sv. Antuna Padovanskoga u starom dijelu Mrljana. Crkva je prostrana četvrtasta građevina otvorenoga drvenoga krovišta s korom iznad ulaza i polukružnom sniženom apsidom. U njoj je postavljeno mramorno postolje s tabernakulom ispred kojega se nalazi oltarni stol, a bočno ambon s jedne i svećeničke stolice s druge strane. U središtu svetišta nalazi se kip uskrsloga Krista, a titularni kip sv. Jeronima lijevo te kip Blažene Djevice Marije desno od njega. Na bočnim su zidovima reljefi križnoga puta. S lijeve strane lađe ulazi se u prostranu katehetsku dvoranu sa sakristijom. Crkva je izvedena funkcionalno, jednostavnih arhitektonskih forma s velikim vjerničkim prostorom. Nedjeljne su mise u 8.30; radnim danima u 8 sati. Na blagdan Tijelova procesija je u 9 sati.