STOLJEĆE STARIJA NEGO ŠTO PIŠE? Crkva sv. Liberana u Blatu

Otok Korčula (15)

Snimio: Z. Galić | Crkva sv. Liberana u Blatu

Uz cestu koja od središta Blata vodi za Prigradicu, kod križanja sa 37. ulicom koja se uspinje na Veliki Učjak, izgrađena je crkva posvećena biskupu La Mansa u Francuskoj sv. Liberanu. Svetac je rođen oko 320. godine, a za njegova djelovanja između g. 348. i 397. izgrađene su mnoge crkve. Biskup je zaredio 217 svećenika i 186 đakona. Umro je 23. srpnja 397., a sprovod mu je vodio prijatelj i svetac Martin iz Toursa.

Prema izgledu i stilu vidljivo je da nije proširena ili povećana, a kako u unutrašnjosti nema zidni vijenac, napravljena je u 16. st. ili ranije. Na ravnom pročelju uzdiže se jednostavna rustična kamena preslica sa zvonom, a do renesansnoga neprofiliranoga okvira ulaznih vrata probijena su dva ovalna prozora.

Jednobrodna crkvica koja je građena nepravilno tesanim kamenim blokovima izgrađena je prije, a ne u 17. st. kako je navedeno u kronici župe. Prema oporuci određenoga Ivana Milovčića s početka toga stoljeća određena su sredstva za njezino proširenje, a to upućuje da je već postojala barem stoljeće ranije. Prema izgledu i stilu vidljivo je da nije proširena ili povećana, a kako u unutrašnjosti nema zidni vijenac, napravljena je u 16. st. ili ranije. Na ravnom pročelju uzdiže se jednostavna rustična kamena preslica sa zvonom, a do renesansnoga neprofiliranoga okvira ulaznih vrata probijena su dva ovalna prozora. Prozor na bočnoj strani četvrtastoga je oblika i zaštićen je rešetkom. Krov je prekriven poluoblim kanalicama. Uz bočne vanjske zidove crkvice postavljen je kameni vijenac za sjedenje. Unutrašnjost je bez ukrasa s kamenim oltarnim stolom i oltarom s dva bočna stupa između kojih se nalazi pučki nacrtana i izblijedjela slika sv. Liberana sa sv. Martinom.

Svetac se osobito štuje u neretvanskom kraju, a zaštitnik je ili suzaštitnik dijela Splita, Podgore, Bogomolja na Hvaru, Stona i Brijesta, Vidonja, Slivna, Komina kod Ploča, Desne, Metkovića, Ratca, Vele Luke, Orebića i Zavala. U Stonu se slavi pučka fešta Dan sv. Liberana za njegov blagdan. Misa u Blatu je na svetčev blagdan 23. srpnja u 7.30 sati.